Przedwczoraj stałem się posiadaczem 'podwójnej' baterii do mojego G1.
Jak obiecałem, oto kilka zdjęć i mała recenzja.
W porównaniu do oryginalnej baterii 1150mAh, ta ma dwa razy większą pojemność, czyli 2300mAh.
Oczywiście jest to nieoryginalna bateria, jednakże przeznaczona do G1, wiec dopasowana jest prawie idealnie.
Jak widać poniżej, jest dość gruba.
Oto porównanie z oryginalną baterią:
I na kanapkę: a;)
A tak wygląda w telefonie - zdecydowanie się wybija ponad powierzchnię 😉
Teraz każdy z was pomyśli - jak to tak? A co z tylną klapką?
Otóż, producent pomyślał i o tym. Razem z baterią dostarczana jest tylna klapka pasująca do telefonu (całkiem dokładnie muszę powiedzieć).
I od wewnątrz:
A tak się prezentuje telefon wraz z tylną klapką:
Zainteresowani zauważą moją skórkę DecalGirl a8)
I od tyłu:
Niestety klapka jest niższej jakości i nie znajdziecie na niej dodatkowej szybki ani siateczki zabezpieczającej głośnik, ale coś za coś 😉
A tak prezentuje się w dłoni:
Jak na razie mam tę baterię 2 dni więc z użytkowania dużo nie mogę jeszcze wywnioskować poza tym, że trzyma dłużej.
Sama bateria dotarła do mnie już naładowana, ale to związane jest z tym, że baterie litowo-jonowe tak powinny być transportowane.
G1 sam z siebie jest trochę cegłowaty, ale teraz ma naprawdę znamiona 'cegłówki' z dawnych lat a;)
Jeszcze go nie ważyłem, ale myślę, że jest to około 180-200 gr.
Telefon na zdjęciach wydaje się być spuchnięty bardzo, ale w rzeczywistości jest tylko 5mm grubszy, ale krzywizna spodu została przedłużona i dlatego wygląda jak naprawdę gruby (a mówią, że czarne wyszczupla 😉 ).
Telefon ma teraz bardziej łódkowaty kształt.
Tylna klapka jest jednym z kilku modeli jakie widziałem. Wszystko zależy od dostawcy baterii.
Są takie które są grube na całej długości i mają wklęsłe miejsce na obiektyw i głośnik, czasem mają tylko dużą dziurę 😉
Jest jeszcze model klapki, który jest płaski ale ma wypustkę tylko na baterię (coś w rodzaju plecaka 😉 ).
Osobiście, ten który wybrałem podoba mi się najbardziej, choć wygodniej by było chyba mieć klapkę z 'plecakiem' gdyż grubość telefonu tam gdzie go trzymamy jest wtedy identyczna z oryginałem.
Z ciekawostek - zauwazyłem, że głośnik jest głośniejszy w momencie gdy telefon leży na czymś.
Ogólnie uważam, że umiejscowienie głośnika w G1 to troche porażka gdyż wystarczy położyć gona czymś miękkim i jakikolwiek dźwięk jest wytłumiony, jednakże z nową tylną klapką zachowane jest kilka mm miejsca i przynajmniej słyszę, że ktoś do mnie dzwoni! a8)
Jak długo bateria trzyma, nie jestem jeszcze w stanie dokładnie określić, ale poinformuję Was za jakiś tydzień albo dwa o rezultacie testów. a:)
Dziękuję za uwagę. a8)