mrtur zrobiłem tak jak napisałeś, ale w momencie gdy wklejam do folderu ten plik o nazwie ".nomedia" wszystko co wcześniej w nim było zapisane (filmy) staje się w ogóle niewidoczne czy raczej chyba usuwa się, bo jeśli zmienię nawet nazwę tego pustego pliku .nomedia na inną bądź nawet go usunę to w dalszym ciągu folder pozostaje pusty. Wygląda to tak, jakby wklejenie tego pustego pliku powodowało usunięcie zawartych w folderze plików multimedialnych.
Nie wiem, być może robię coś nie tak, aczkolwiek to żadna filozofia. Czy ten sposób u Ciebie działa? Będę wdzięczny za dalsze wskazówki.
Edit:
Spoko, problem rozwiązałem sam - żeby wszystko "zadziałało" tak jak trzeba obok tego pustego pliku o nazwie ".nomedia" należy utworzyć nowy folder (czyli np. video) i dopiero w nim umieścić to co ma być niewidoczne w Galerii i Odtwarzaczu. Znalazłem natomiast jeszcze inny sposób na ukrycie plików - wystarczy wszystko to co ma być niewidoczne umieścić w folderze o nazwie z kropką na początku czyli np. ".video" i żadne puste pliki nie będą nam już potrzebne. Przetestowane na moim GT540 i działa! 😉 Jeśli chodzi natomiast o otwarcie takich ukrytych plików to można to zrobić np. przy pomocy Astro File Manager.