Ja robiłem golda tak i działał mi na kazdej karcie
Tworzenie GOLDCARD dla Era G1.
1. Uruchamiamy program ASTRO File Manager na naszym G1.
2. Wchodzimy do katalogu sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:aaaa (pod aaaa znajduje sie ciag 4 znaków, u mnie jest to aaaa, ale chyba będziecie wiedzieć o co chodzi)[uWAGA Standardowo otwiera się folder /sdcard aby przejść do /sys trzeba nacisnąć w programie ASTRO zieloną strzałkę do góry i potem przejść do /sys].
3. Poszukujemy pliku cid i dotykamy go przytrzymując palec. Z menu które się pojawi wybieramy Open As, nastepnie Text, i na końcu File Edit.
4. Naszym oczom ukaże się kod. Przepisujemy sobie go do Notatnika i zapisujemy na Pulpicie.
5. Teraz musimy przerobić kod przepisując pary stringów od tyłu czyli jeśli masz cid: AABBCCDDEEFFGGHH to przepisujesz go HHGGFFDDCCBBAA. Jeśli w późniejszej części rootowania dostaniesz komunikat "Not Allow ..." musisz zmienić HH w przerobionym kodzie na 00 czyli 00GGFFDDCCBBAA.
6. Wchodzimy na stronę: http://revskills.de/pages/goldcard.html
7. Wpisujemy nasz email i przerobiony kod cid.
8. Po otrzymaniu na maila pliku goldcard.img ściągamy go na Pulpit.
9. Formatujemy kartę SD na FAT32.
10. Uruchamiamy program HxD Hex Editor.
11. Przechodzimy do Extras -> Open Disk… w podmenu Physical disk wybieramy nasz Dysk wymienny (karta pamięci) i odznaczamy Open as readonly!.
12. Ponownie otwieramy Extras -> Open Disk Image – wybieramy plik z obrazem, który dostaliśmy na maila (goldcard.img).
13. Mamy teraz dwie zakładki (z kartą pamięci i z obrazem goldcard).
14. Kliknij zakładkę goldcard.img, kliknij menu Edit -> Select All, następnie Edit -> Copy.
15. Kliknij zakładkę z Dyskiem wymiennym, zaznacz offset od 00000000 do 00000170 (włącznie) klikij na Edit ->Paste Write.
16. Zapisz zmiany (Save).
17. Odłącz i podłącz telefon w trybie dysku usb. Wejdź na kartę pamięci, jeśli Windows nie prosi o formatowanie, oznacza to, że mamy goldcard i możemy przejść dalej.
18. Kopiujemy na kartę pliki goldcard.img oraz wypakowany z DREAIMG.zip plik DREAIMG.nbh.
Mamy gotowy goldcard do DOWNGRADE'u.
Powodzenia 🙂