Odświeżymy temat.Jeśli ktoś miałby problemy z odbieraniem i wysyłaniem mms związanym z ustawieniami APN w LG GT 540 (Android 2.1 update1) to postaram się pomóc. Po pierwsze nie trzeba było żadnych APNdroid czy APN on/off Widget.Nie mam zainstalowanego żadnego z tych programów.Wystarczy poprawne skonfigurowanie ustawień:
Po pierwsze
Ustawienia>Opcje bezprzewodowe>Sieci komórkowe>Punkty dostępowe>Orange Internet (wyłączony APN Internet)
Ustawienia>Opcje bezprzewodowe>Sieci komórkowe>Punkty dostępowe>Orange MMS (włączone APN MMS)
Po drugie:
Ustawienia>Opcje bezprzewodowe>Sieć komórkowa>(ustawić "Transmisja danych włączona")
Ustawienia>Opcje bezprzewodowe>Sieci komórkowe>(ustawić "Używaj tylko sieci 2G")
Jak widać tutaj zostawiamy co prawda transmisję danych łącza komórkowego włączoną ale w kolejnym kroku wyłączymy autosynchronizację i wysyłanie danych w tle czyli...
Po trzecie:
Ustawienia>Synchronizacja danych>(wyłączyć "Autosynchronizacja")
Ustawienia>Synchronizacja danych>(wyłączyć "Dane w tle")
Przy takich ustawieniach u mnie wszystko działało poprawnie wysyła i odbiera mms-y,a nie używa łącza komórkowego w przypadku innych danych (program 3G Watchdog nie wykazuje innego przesyłu KB).Mam nadzieję,że pomogłem.Oczywiście każde zmiany ustawień wykonujecie na własną odpowiedzialność i nie daję żadnej gwarancji,że taka konfiguracja poprawnie zadziała u wszystkich chociaż wydaje się ona najprostszą możliwą w realizacji bez dodatkowego używania programów zewnętrznych.Sam przesył danych możecie sprawdzić za pomocą jakiejś aplikacji,ja używam 3G Watchdog .
Można również wypróbować inny wariant,a mianowicie użycie razem programów 3G Watchdog i APNdroid odpowiednio je ustawiając.
Pozdrawiam.a:)
! Wszystkich zmian w telefonie dokonujecie na własną odpowiedzialność !