Jeszcze nikt nie napisał tego wcześniej więc może nie wszyscy wiedzą.
W Stanach jest grupa 4 głównych operatorów, którzy razem mają około 90% rynku.
Ci operatorzy to Verizon, AT&T, Sprint, T-Mobile
Trzeba też powiedzieć że różni operatorzy działają na własnych sieciach, a co za tym idzie telefon kupiony u jednego, nie będzie działał u innego.
Jedna grupa to AT&T i T-Mobile gdzie telefony działają w sieci GSM, natomiast Verizon i Sprint korzystają z innego standardu i telefony robione dla nich nie działają w europie, przykładowo Motorola DROID albo HTC Evo, albo w drugą stronę IPhone nie zadziała w sieci Verizona.
Samsung Galaxy S będzie dostępny u każdego z głównych operatorów, tutaj link do potwierdzenia:
http://www.gadgetsdna.com/samsung-galaxy-s-coming-on-att-verizon-sprint-t-mobile/2385/
PS. W mojej opinii te modele mają szansę u dwóch operatorów. W sieci T-Mobile jako główny model high-end oraz w sieci Sprint jako model high-end z klawiaturą w przeciwieństwie do Evo.
Co do AT&T to ta sieć ma deal z Apple i nakłada tak durną blokadę jak brak możliwości instalowania aplikacji z poza marketu. Zresztą mają wyłączność na IPhone więc blokują Androida.
Verizon sprzedaje swoje telefony pod własną marką DROID, narazie były dostępne tam modele Motoroli i HTC, ale dziś miała miejsce premiera modelu DROID X(brak klawiatury) a niedługo wyjdzie DROID 2(klawiatura) Natomiast Samsung nie będzie sprzedawany pod dodatkową nazwą DROID więc nie wiem czy będzie miał taką promocje jak nowe motki.
A się rozpisałem normalnie xD