Jeżeli kontakty mamy na SIM/w pamięci telefonu, to niestety magazyn kontaków ze Swifta nie przeniesie ich do Gmaila. Jak to zrobić krok po kroku:
Ściągamy z marketu aplikację
ExportContacts
Włączamy i kopiujemy kontakty z telefonu na kartę SD, format CSV
Podłączamy telefon do komputera, montujemy kartę SD w systemie
Odpalamy Gmaila na komputerze i wchodzimy w kontakty
Klikamy na przycisk "Więcej czynności" i dalej "Importuj..."
W okienku które się pojawi wskazujemy plik CSV znajdujący się na karcie pamięci i klikamy "Importuj".
Teraz mamy wszystkie kontakty z telefonu zaimportowane do książki adresowej Gmaila, można wyrzucić wszystkie wpisy z telefonu i karty SIM, i synchronizować całość z Gmaila.
Wchodzimy w kontakty na telefonie, w menu pomocniczym wybieramy "Więcej", "Wyświetl z".
Odhaczamy wszystko, co nam nie jest potrzebne. Ja np. mam zostawione wyświetlanie kontaktów zapisanych w telefonie (których póki co nie ma) i tych z synchronizacji Google.
Odtąd wszystkie nowe kontakty zapisujemy jako kontakty Google (przy tworzeniu kontaktu jest przycisk wyboru pod avatarem i nazwiskiem)
I teraz uwagi krytyczne:
W części kontaktów pewnie trzeba będzie poprawić kategorie domowy/służbowy itp.
Wszystkie zmiany na koncie Gmailowym są widoczne na telefonie i vice versa, ALE:
W obie strony nie są synchronizowane pola "urodziny" i "pseudonim" (na razie nie zauważyłem więcej), natomiast wszystkie zmiany w telefonach, adresach, mailach, notatkach, avatarach, itp. są przekazywane od razu.
Daty urodzin i pseudonimy można sobie dodać osobno na telefonie, jak ktoś lubi - ja nie widzę sensu.
Daty urodzin zapisane w kontaktach na Gmailu utworzą nam nowy automatyczny kalendarz w Google Calendar - "Urodziny osób z kontaktów i wydarzenia".
Kalendarz ten możemy zasubskrybować i będzie automatycznie synchronizowany z telefonem, nie ma więc potrzeby zapisywania dat oddzielnie w pamięci telefonu. Urodziny będą widoczne jako wydarzenia w zsynchronizowanym kalendarzu.
Czasami po edycji kontaktu na telefonie wpis w książce adresowej mi się dublował - na Gmailu dalej był jeden, na telefonie dwa identyczne. Usunięcie któregokolwiek z nich wywala kontakt całkiem w kosmos.
Jeszcze jakieś pytania? 🙂