Witam!
Wraz z telefonem dostałem karte pamięci, na której jest sporo rzeczy. Nie wiem do czego służą, a teraz to nawet nie wiem, które to. Chciałbym zaktualizować telefon z utratą wszystkich danych (mam wielki śmietnik i w telefonie i na karcie).
Na logiczne myślenie nic nie powinno się stać, usuwając zawartość karty pamięci. Telefon nie powinien być od niej uzależniony. Lecz z drugiej strony po kiego wstawiali tam te pliki? Czy są one zbędne? Po co ktoś je tam umieścił?
dzięki za pomoc 😉
Na karcie pamięci są takie rzeczy jak:
Pliki tymczasowe aplikacji w telefonie (galeria, przeglądarka)
Pliki danych niektórych zewnętrznych aplikacji (np. słowniki, save'y gier)
Inne rzeczy, które wgrasz (zdjęcia, muzyka)
Innymi słowy, wszystko można usunąć. Najlepiej podłączyć telefon w trybie pamięci masowej (przesyłania plików) i sformatować ją w Moim Komputerze.
Aby wyczyścić system ze śmieci możesz albo przywrócić ustawienia fabryczne (w ustawieniach) albo wgrać calutkie oprogramowanie od nowa. Druga opcja usunie Ci wszystkie modyfikacje jakie zostały wprowadzone np. modyfikowany ROM, Custom Recovery i inne rzeczy. Telefon będzie jak ze sklepu.
Oprogramowanie (1.5) możesz ściągnąć tutaj - http://www.htc.com/pl/supportdownloadlist.aspx?p_id=283&act=sd&cat=all (aktualizacja ROM).
I jeszcze jedno - jeśli ktoś używał wcześniej funkcji Apps2SD (aplikacje na karcie pamięci) to może mieć kartę podzieloną na partycje. Aby je usunąć musisz albo użyć czytnika, albo sformatować ją (podzielić ponownie na partycje) z poziomu Custom Recovery jeśli takowe masz wgrane (aby je uruchomić uruchom telefon trzymając czerwoną słuchawkę i domek. Jeśli wyświetli się coś takiego jak Build: RA-hero to masz wgrane Custom Recovery).