Temat oryginalnie pochodzi z XDA, prawdopodobnie działa tylko z telefonami HTC (do sprawdzenia).
Link do oryginalnego tematu :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=678617
Zatem :
1. Wchodzimy : settings>about phone>battery>battery use>cell standby
2. Wchodzimy w "cell standby" i jeśli nasz pda był włączony przez co najmniej ostatnie 30 min powinniśmy zobaczyć "time without signal". Jeśli ta wartość przekracza 30% to jest to to co głównie wysysa energię z naszej baterii gdyż urządzenie po zgubieniu sygnału 3g zaczyna szukac i przełącza się między różnymi trybami transmisji.
3. Wchodzimy w dialer i tam : *#*#4636#*#*
4. Gdy pojawi się test menu wchdzimy w "phone information"
5. Z rozwijanego menu wybieramy opcję : "gsm only" "cdma only" "wcdma only" (w UK mogę wybrać tylko opcję 1 lub 3) Zapobiegamy w ten sposób przy chwilowych utratach sygnału automatycznemu przełączaniu się między trybami transmisji i wysysaniu baterii.
Teraz moje własne spostrzeżenie.
Jaka jest różnica między tym powyżej a zwykłym przełączeniem się między 2g a 3g w zwykłych ustawieniach sieci? Rozumiem że jeśli ktoś ma 30% out of signal to jest to czas kiedy traci zasięg 3g i telefon zaczyna się przełączać miedzy 3g a 2g w poszukiwaniu sygnału. Więc jeśli ktoś teraz zaznaczy cdma lub wcdma only to przez 30% czasu będzie po za zasięgiem sieci. Zakładając że zasięg 2g jest już wszędzie - ale po wyborze jednej z tych dwóch opcji korzystanie z niego stanie się niemożliwe.
---------- Post dołączono o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------
Coś w tym chyba jest, po 9,5 h od naładowania i zaznaczenia w test setting wcdma only, mój czas bez sygnału sieci wynosi 2% natomiast poziom naładowania baterii to 78%. Co 30 minut sprawdzam facebook, 15 min rozmowy, 4 sms, tapatalk może z 10 min, beautifull widget home screen refresh co 2h,