Dziękuję wszystkim za uwagi!
Niestety MyBackup robi coś kontaktom typu google... wyglądają tak samo jak przed czyszczeniem telefonu, ale powodują wyskakiwanie błędu "android.process.acore" i uniemożliwiają synchronizację z kontem gmail. W efekcie na początku synchronizacji zostały wyczyszczone wszystkie kontakty na serwerze i przy próbie imoprtowania z telefonu na serwer wyskakuje błąd.
Tak przy okazji dodam, że kopie mms-ów robione przy użyciu MyBackup powodują wykolejenie się aplikacji odpowiedzialnej za mms-y i jeżeli w wątku sms-owym mieliśmy jakąś wiadomość obrazkową to... trzeba zrobić ponowne przywrócenie wiadomości z tym że z pominięciem mms-ów, inaczej nie da się zajżeć do wątku ;-)
nie potwierdzam, robiłem backup tym samym softem i poza zmianą kontaktów na tupu google reszta (mms 🙂) działa bardzo ok, z kontaktami zrobiłem tak :
przywrócił wszystkie jako google, w aplikacji ludzie zrobiłem eksport do pliko na kartę, zalogowałem się na gmail/kontakty (z poziomu peceta) i wywaliłem to dobro ,które poczynił mybackup, następnie ponownie Wipe (szybciej niż ręczne wywalanie) i restore z pominięciem kontaktów, i teraz z aplik. ludzie import kontaktów z pliku i nakaz odtworzenia jako kontakty typu telefon i po kłopocie 🙂
ps. czy wam odtworzenie kalendarza (z pc-ta (nie goglowego) z backupu / synchronizacji trwa też tak kur...sko długo ? (mam kalendarz za ostatnie 12 lat : ,jeszcze z czasów Palm III/ Palm Vx, niecałe 3000 wpisów) odtworzenie tego trwa na androidzie 2.1 sporo ponad 2H !!!!!!!! (jak robiłem synchro po zakupie telefonu (andek 1.5) to było parenaście minut !!!!. Jak przywracałem to z mybackup to myślałem ,że sprzęt jak stara poczciwa winda zawiesił sie 🙂 !, dopiero po podpięciu do kompa , widziałem jak to wolno idzie (liczy rekordy, a mybackup nie pokazuje tego) ...uff to tyle