Wiem wiem, przepraszam. Postaram się to od nowa opisać.
Sytuacja -
Wszystkie kontakty mam na Gmailu (bo wyczytałem, jak jeszcze chciałem Szpicę, że trzymać je na Gmailu to bardzo dobre wyjście, po wipe same się ściągają itd. ).
Kontaktów od dłuższego czasu nie aktualizowałem, bo nie dodawałem nowych numerów. Internet mam wyłączony, a nie mam Wi-Fi.
No i dzisiaj przychodzi kolega, daje mi swój numer i chcę go zapisać. Zostało mi bardzo mało danych na koncie i chciałbym, aby telefon wykorzystał ich jak najmniej. No to włączam internet przez APNDroid i co teraz:
1)On automatycznie się zaktualizuje ?
2)Czy wyświetli jakiś komunikat o tym, że zaktualizował ? Bo jak nie, to - myśląc logicznie - nie będę wiedział, czy już skończył aktualizację kontaktów i dalej będzie mi ciągnął dane.
3)A co by było gdybym zapisał sobie ten numer nie mając połączenia z internetem ? Przypominam - kontakty trzymam na Gmailu.
4)Czy mogę sobię wybrać, jakie rzeczy mają być aktualizowane w danym momencie (no, ewentualnie ustawić to raz na jakiś czas, a w razie potrzeby wchodzić w ustawienia i zmieniać) ? Chodzi mi, że na przykład dzisiaj mam mało danych - tylko synchronizuję kontakty. Jutro mi się pakiet odnowi - to aktualizuje wszystko. Wtedy tracę tyle danych, ile jest akurat konieczne. Włączam internet (przez APNDroid ), szybkie synchro kontaktów z Gmail (żeby ten numer kolegi się dodał), wyłączam internet i jestem ucieszony.
5)Gdybym miał widżet np. pogody i nie aktualizował tego (bo jak wyżej - miałbym mało pieniążków na koncie) to czy wtedy telefon zacznie jakoś wariować, wyświetlać błędy ? Jak ten widżet zakomunikuje mi, że nie jest zaktualizowany ?
6)Czy mogę sobię wyłączyć całkowicie automatyczną synchronizację WSZYSTKIEGO i aktualizować ręcznie tylko to, co akurat uważam za słuszne i potrzebne w danym momencie ?
Tutaj przez kilka postów była toczona dyskusja o tych kontaktach na Gmailu, jeśli ktoś nie rozumie, dlaczego wolę kontakty mieć na Gmailu, to zapraszam - Forum po zmianach, link nie działa