Siem,
Bawię się Juice Defenderem już od jakiegoś czasu. Sam z siebie przyniósł oszczędności około x2 do baterii.
Największe jednak oszczędności odnotowuję w ten weekend. Po prostu wyłączyłem połączenia danych (przycisk z widgeta Extended Controls). Teraz bateria zużywa się średnio (przy bardzo minimalnym użytkowaniu) 1% na 1 - 2 godzin. Daje to około 4 dni.
Okazuje się że JuiceDefender nie jest w stanie (przy nierootowanym romie, odnośna tabelka jest na stronie dev-a) blokować połączeń danych w tle (ustawienie Dane w tle). Czasem wybudzając telefon widziałem aktywne połączenie danych GSM mimo czerwonych ikon blokowania na statusie JuiceDefendera.
Co więcej, używając funkcji Localization JuiceDefendera (uruchamianie wifi tylko w wyznaczonych strefach) a mam GSM wyłączony ale lokalizacje bezprzewodowa włączona, widziałem włączone połączenie danych np. przy jeździe praca-dom. Nie wiem czy on cały czas próbował sprawdzać moje położenia czy co?
Jeśli ktoś chce zminimalizować zużycie energii i po części też danych, proponuję wyłączać Połączenia danych GSM, używać WiFi gdzie się da (korespondowałem na ten temat z HTC i dostałem oficjalną odpowiedź iż WiFi zużywa mniej energii niż połączenie danych GSM).
Dodatkowo mój JuiceDefender ma ustawiony:
sterowanie wifi i gsm,
Data - Prefer WiFi
WiFi - Enable on Schedule i Screen
Schedule - 5m/2h
Night - 21>6
Battery 10%
Traffic 50KB/15s (to musze jeszcze potestowac czy wystarczy)
Screen - Only after unlock, Ignore on battery