telefon pewnie z UK, ogólnie idz do serwisu i poproś o ładowarkę do twojego telefonu, sprawdź czy działa w sklepie 🙂
nie wiem czy mam racje, ale tak mi się wydaje, że w tych nowych telefonach nie wystarczy tylko napięcie na kablu USB, telefon potrzebuje także odpowiedniego sygnału, żeby "wiedział" że jest podłączony do odpowiedniego źródła?
W moim laptopie mam złącza USB, które po uśpieniu systemu mają dalej napięcie, można wtedy ładować przez USB proste urządzenia jak mp3, podkładka pod laptopa zasilana z USB też działa, ale Xperia z takiego USB już nie ładuje - ładuje tylko jak system jest włączony 🙂
Może jest to specjalnie zrobione, a oryginalna ładowarka emuluje jakby sygnał potrzebny do rozpoczęcia ładowania (w Twoim przypadku ładowarka może być zepsuta), dzięki temu inne ładowarki, takie standardowe które dają tylko samo napięcie nie działają. Może SE zapewniło sobie dzięki temu popyt na oryginalne części ?? 😃
Oczywiście mogę się mylić, ale jak nowa ładowarka załatwi sprawę to miałem rację 🙂