Przy okazji tematu. Od wielu lat kupuje urządzenia z dotykowymi panelami i tylko przy pierwszym urządzeniu udało mi się zbić wyświetlacz, ale wystarczyło mi to aby mieć nauczkę na całe życie. Oto moje rady.
- Nie wierzcie w nierysujące się panele, a więc pierwszy zakup to folia. Zabezpiecza ekran przed rysami i w niewielkim stopniu przed pęknięciem.
- Etui. dobrze dopasowane etui w znacznym stopniu zabezpieczy, zarówno ekran jak i obudowę, przed porysowaniem i pęknięciem. Przy doborze etui należy zwrócić uwagę na łatwość wyjmowania z niego telefonu. Zbyt ciasne etui znacznie utrudnia wyjmowanie telefonu, i zwiększa możliwość wyśliźnięcia się go z dłoni i upadku.
- Nigdy nie chowamy telefonu w tylnej kieszeni spodni. Przy siadaniu narażamy ekran na pęknięcie.
- Jeśli chowamy telefon w kieszeni koszuli to zapinamy ją na guzik. Zapewniam, że jeśli tego nie zrobicie, przy którymś pochyleniu telefon znajdzie się na ziemi, albo w kibelku 🙂.
- Nawet jeśli używamy etui to należy pamiętać by ekran był skierowany w naszą stronę. (testowane 🙂, sięgając w samochodzie do schowka, oparłem się o kierownicę, co spowodowało pękniecie ekranu).
- Nigdy nie chowamy telefonu do kieszeni w której znajdują się twarde przedmioty. (klucze, monety)
- Nie używamy telefonu kiedy mamy mokre dłonie (dostanie się kropli wody pod panel może go uszkodzić.)
- Nie używamy telefonu na deszczu (opis jak wyżej)
Jeśli telefon został zamoczony, to jak najszybciej należy wyciągnąć z niego baterię. Aby pozbyć się wilgoci z telefonu należy go włożyć do pojemnika z ryżem (testowane i sprawdzone).
Może niektóre moje porady wydają się oczywiste, ale zapewniam, że przestrzegając tych zasad dłużej się będziemy cieszyć z naszej zabawki.
Ze swej strony polecam etui z paskiem ułatwiającym wysuwanie telefonu. W WF etui bez paska (z bocznymi wycięciami) niezbyt dobrze się spisuje, czego powodem są wysoko umieszczone klawisze głośności, za które trzeba chwytać w czasie wyciągania telefonu.
Ja kupiłem za 25 zł skórzane etui TELONE z paskiem do wysuwania, uchwytem do paska i zaczepem na taśmę. wymiary 7.5 x 11.5 cm.