ok, szybkie HOWTO jak zrobić czarny pasek notyfikacji. Przepraszam, że nie wrzucam gotowej paczki, która załatwiłaby sprawę, ale niestety nie mam w tej chwili ku temu sposobności. Jeśli ktoś nie poradzi sobie z tym poradnikiem to niech da znać, a jutro wrzucę gotową paczkę:
1. Co potrzeba?
a) Spare parts z marketu - chociaż w tym ROMie jest chyba domyślnie, chyba nawet podpięty pod settings.
b) Plik grafiki (mój wrzucony w załączniku) oraz plik z ustawieniami do spara - też w załączniku.
2. Kopia zapasowa
Zalecam zrobić sobie kopię zapasową. Nie tyle co całego romu (nandroid/bart) co elementów, które będziemy modyfikować.
3. Podmiana
adb pull /system/framework/framework-res.apk .
W katalogu bieżącym pojawi się framework-res.apk. Jeśli rozszerzenie zip nie pojawi się automatycznie to dodajecie zip i wchodzicie do archiwum. W katalogu archiwum /res/drawable-mdpi/ (o ile dobrze pamiętam) znajduje się plik statusbar_background.9.png. Nadpisujecie ten plik, grafiką z archiwum. Musicie sami się upewnić co do położenia tego pliczku bo chwilowo jestem na innym romie, a BART jest kompie chwilowo dla mnie nie dostępnym.
Następnie:
mount -o remount,rw /system
adb push framework-res.apk /system/framework/framework-res.apk
mount -o remount,ro /system
4. Zmiana ustawień spare
Pliczek xml z ustawieniam spare wrzucacie na kartę pamięci. Następnie z poziomu spare parts importujecie pliki ustawień (ważne jest aby pliczek umieścić w /sdcard bezpośrednio). Po zaimportowaniu powinniście zostać poproszeni o restart telefonu w celu wprowadzenia ustawień.
Thats all folks 😉
Od teraz macie czarny pasek.
Jeśli chcielibyście więcej pozmieniać to powinna wystarczyć podmiana pliczków:
status_bar_background.png
status_bar_close_on.9.png
Forum po zmianach, link nie działa