Odsuwając na bok kwestie etyczne blokowania reklam - każde wyświetlenie reklamy w aplikacji zżera mi 12 groszy. Po pomnożeniu prze te kilka adware'owych aplikacji, których używam i ilość wyświetleń w trakcie dnia i miesiąca - wynik jest absurdalny. Część potrzebnych mi programów nie ma wersji adfree, część ma zaporowe ceny. Ergo: blokowanie reklam w aplikacjach to dla mnie konieczność.
Używam zrootowanego Wildfire (za pomocę Revoked3).
[Z marketu pobrać AdFree nie mogę - nie znajduje pliku - na stronie producenta również jest tylko odnośnik do marketu.
Czy któraś dobra dusza podałaby mi namiar na apk?]
edit:
Dobra, to ostatnie odwołuję - pobrałem i zainstalowałem AdFree z Softpedii. Jednak w trakcie nadpisania pliku "hosts" zgłasza mi błąd, a po kilku chwilach telefon resetuje się, po czym widać, że hosts file został przywrócony do stanu fabrycznego.
Jest to dokładnie ten sam efekt, który wystepuje u mnie przy próbie ręcznego edytowania pliku hosts z poziomu Root Managera - mówi, że zapisał, ale plik "znika" z listy, po jakimś czasie (być może po żądaniu dostępu do tego pliku przez któryś ze składników systemu, tak myślę) telefon się resetuje i pojawia się sliczny, nowiutki, czysty plik hosts.
Dla odmiany przy próbie skasowania (operacja udana) i próbie wklejenia nowego pliku hosts mówi mi, że ma za mało miejsca na wykonanie operacji (plik ma poniżej 700 kilo, a wolnego na partycji jest 11 mega).
Spod adb natomiast, kiedy próbuję pchnąć ten plik, zgłasza mi niewystarczające uprawnienia do tej operacji.
Zaznaczam, że adb odpalam z roota, odpowiednim aplikacjom przyznałem root access za pomocą Superusera, żemam włączone debuggowanie usb i nie mam żadnego HTC Sync, ani nic podobnego.
Czy ktoś z uzytkowników Wildfire miał podobne problemy?
Czy znacie przyczynę i ewentualne rozwiązanie?