Nie wiem, czy czytelnicy tego forum załapali, lecz od niedawna można WRESZCIE korzystać z funkcji Nexusa, której nie wiedzieć czemu w oficjalnym ROMie brakuje - radia FM.
Wszyscy wiemy, iż chipset Snapdragon wbudowany w N1 posiada taką możliwość. Jednak w ROMach Google zabrakło obsługi FM. Długi czas mówiło się wręcz o sprzętowej niemożliwości N1do uruchomienia FM, co jak się później okazało było nieprawdą.
Tak więc aby uruchomić radio FM na N1 należy:
1) Zainstalować przeportowany przez MoDaCo ROM Desire. Ja mam ostatnią fersję 22.1 - działa OK. Link do ROMu
2) Zainstalować kernel autorstwa IntersectRaven Link do wątku na XDA . Znów - zainstalowałem najnowszy...
3) Zainstalować aplikację Radio FM, której zabrakło w ROMie MoDaCo - Link Rapidshare .
Jak na razie nie zauważyłem problemów w działaniu.
ROM z pkt. 2 nie działa z CM, podobnie jak aplikacja FM (wymaga bibliotek Sense). Trwają prace nad przeportowaniem programu na ROM nie-Sense. Przykład przeportowania aplikacji do kamery z Desire pozwala mieć niejakie nadzieje na powodzenie tej misji. Więcej na ten temat: [PROJ] Porting HtcFMradio.apk on Nexus One - xda-developers .
Powodzenia!