Hmmm, ciekaw jestem z jakich powodow chcesz zrezygnowac z warstwy http, ale to nie istotne. Obawiam sie, ze przejscie na polaczenia socketowe, nie wazne czy tcp czy udp w tym przypadku nie bedzie mozliwe : po pierwsze aby odpalic serwer javowy, czyli aplikacje standalone bedziesz potrzebowal dostepu do shella a to jak sie domyslal jest w tym przypadku nie wykonalne. Innym sposobem jest odpalenie tej aplikacji z poziomu kontenera webowego (zapewne tomcat albo jboss) tyle, ze podejrzewam, ze srowodisko jest tak skonfigurowane, ze nie uda sie taka operacja, abstrahuje tutaj od poprawnosci takiego rozwiazania (teoretycznie w kontenerze webowym nie powinno odpalac sie watkow).
Nie mam bladego pojecia co na to android, ale ja jako stary wyga od tej drugiej strony zdecydowanie poszedl bym w webserwisy - z wlasna transmisja socketowa jest zdecydowanie zbyt duzo problemow ktore nie istnieja na wsach, np. autentykacja. Ze strony serwera masz mase framerowkow ktore zdecydowanie ulatwiaja zycie z WSami, np. springws w pelni obslugujacy ws-security, a przy okazji mozna sie czegos ciekawego, uwazanego za standard nauczyc, a to sie przyda na przyszlosc.
A tak przy okazji to gdzie masz i jaki hosting javowy ? No chyba, ze to nie jest hosting javowy ....
Pozdrawiam,
Wozek