Witam,
Jeszcze nie zdecydowałem się na kupno tabletu. Chwilowo temat ucichł i chyba poczekam na to co pokaże Microsoft. Powiem tak. Nie kupiłem jeszcze tabletu , ponieważ nie znalazłem żadnego sensownego rozwiązania dla potrzeby kupna . Początkowo chciałem używać go do pisania na wykładach, ale jednak zrezygnowałem. Fakt, że może i fajnie by się pisało, ale jednak mogło by to wyglądać trochę dziwnie.
Stwierdziłem , że najlepiej będzie pisać na kartce ( jak to ktoś napisał,: nic nie zastąpi długopisu i kartki i taka jest prawda) a później można zrobić tego zdjęcie wgrać na tablet i zrobić sobie taką bazę danych.
Więc teoretycznie nie jest do tego potrzebny super extra wypasiony tablet, ale. Są dwie rzeczy z których nie można zrezygnować. Po pierwsze bateria. Musi wytrzymywać przynajmniej te 7-9h pracy żeby dało się go używać na co dzień do pracy a nie do zabawy. Druga sprawa to wyświetlacz. I według mnie tutaj jest tego klucz. Po dłuższym czasie, zacząłem się zastanawiać, czy wytrzymam w ogóle pracować tyle godzin na tablecie - chodzi mi tutaj o zmęczenie oczu. Jak by się korzystało z tabletu jak z książki. Podejrzewam, że jednak na tablecie po dłuższym czasie mogło by być mniej komfortowo, niż w przypadku czytania normalnej książki .
Posiadam galaxy S2, ekran może ogromy nie jest, ale też nie jest jakiś malutki. czytanie jakiś tekstów przez ponad 30-60min to męczarnia. A czy na tablecie było by tak samo? Nie wiem.
Nie miałem jeszcze okazji tego wypróbować przez tak długi czas. I tutaj pozostaje kwestia tego na jakim tablecie będą się mniej męczyły oczy. Strzelam , że na takim na którym jest większa rozdzielczość i tekst jest bardziej wyraźny. I tutaj wygrywa zdecydowanie Ipad 3. Infinity jakoś mnie za bardzo nie przekonał. Na pierwszy rzut oka jest fajny, ale jak się zastanowić przez dłużej, to dochodzi się do wniosku że nie opłaca się wydać 3k. A iPad? no w tym wypadku też nie przekonuje mnie cena, bo trzeba by brać minimum 32gb, żeby czuć się w miarę spokojnym, a najlepiej to 64gb, bo jednak zdjęcia tekstu trochę będą zajmować a zawsze coś do tego dochodzi.
Problem niestety jest taki, że najlepsze wyświetlacze i baterie ( co w moim wypadku teraz to podstawa i priorytet) maja najdroższe tablety na rynku:D
Teoretycznie byłem zdecydowany bardziej na ipada ze względu na wyświetlacz, ale jednak boję się trochę tego systemu i kosztów i ograniczeń. Z androida jestem zadowolony i wolałbym przy nim pozostać, no ale może warto wypróbować inny system?.
Aha, i bym zapomniał. Trzecia sprawa jeżeli chodzi o wymogi co do tabletu to musi posiadać 3G. Po prostu poprzez udostępnianie WiFi z telefonu, bateria niknie w oczach i na dłuższą metę nie zda to egzaminu. A używanie tabletu jako głównego urządzenia w domu ( gdzie mamy WiFi) zamiast laptopa... cóż , według mnie lepszy jest laptop:)
Więc na chwilę obecna infinity po prostu odpada .
Na pewno Infiniti ma jaśniejszy wyświetlacz, ale jako użytkownik SGS2 muszę stwierdzić , że na maksymalnym podświetleniu strasznie męczą się oczy i maksymalnego podświetlenia używam tylko w słońcu kiedy jest to bardzo wygodne. Więc wolę większą rozdzielczość niż jaśniejszy wyświetlacz.
Na chwilę obecną chyba jeszcze nie dokonam wyboru. Poczekam i zobaczę jakie nowości pojawią się na rynku w niedługim czasie.
Szukając tabletu zapomniałem o tym że mam być on tylko dodatkiem i pomocą a nie głównym urządzeniem. ( przynajmniej tak jest w moim przypadku) I nie potrzebują urządzenia które pozwoli mi na pełną edycje tekstu np jak word.( i tutaj zastanawiam się, czy jest mi potrzebny Windows na tablecie)
Mi przecież wystarczy , że tekst napisze np w domu na komputerze a na tablecie będę mógł wprowadzić ewentualnie jakieś drobne poprawki , a przede wszystkim powinienem móc go po prostu tylko odczytać i tyle. Itp.
Oczywiście może zdarzyć się taka sytuacja kiedy taki pełny edytor by się przydał, ale to jest wyjątek.
Więc teoretycznie moje wymagania spełnia iPad 3, ale praktycznie po prostu szkoda mi pieniędzy, bo jednak nie jestem jeszcze do końca przekonany czy takie urządzenie jest mi faktycznie potrzebne, to raz, a dwa jednak te ograniczenia które są w ipadzie trochę mnie zniechęcają do niego 🙂 Oraz to , że nie można wymienić baterii i trzeba wymienić albo całe urządzenie ( w ipadzie 2 gdzieś czytałem, że było to bezpłatne, natomiast jak to jest z ipad 3, to nie czytałem) , albo odesłać tablet do serwisu.
No ale jeszcze poczytam i zobaczę, może coś wybiorę kiedyś🙂 Na razie poczekam na jakieś nowości, może wyjdzie coś ciekawego:)
Pozdrawiam
Seba