Witam, mam internet na pc z sieci kablowej ( modem podłączony do karty sieciowej), kupiłem Galaxy s3 , no i marzy mi się wifi - szybkie i niezawodne . Mam Windows 7, chęci i fundusze, jak to zrobić, proszę o wytłumaczenie jak 12 letniemu chłopcu :PP
Z góry dziękuje 😉
Najłatwiej kupić router przykładowo taki tp-link TL-WR740N (tani dobry router) na allegro stoją koło 55zł plus przesyłka. Podłączyć kabel LAN z sieci kablowej do routera do wejścia WAN (niebieski kolor) i kupić 2 kabel sieciowy podłączyć do żółtego wejścia w routerze do karty sieciowej w komputerze. Siec wifi po podłączeniu tp-linka będzie od razu dostępna, jednak nie będzie ona zabezpieczona, także będzie trzeba wejść ustawień i zabezpieczyć.
Bardzo dziękuje 😉
Podpinam się. Mam podobną sytuację, mam modem i z modemu idą kable które łączą kilka komputerów z internetem. I teraz mam pytanie jak to zrobić. Myślę o kupnie routera - dokładnie tego router WiFi TP-LINK TL-WR340G DSL AP/WDS UPC Aster (2501155404) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , internet jaki posiadam to Neostrada 48 Mb . Co bym musiał zrobić aby wszystko działa? Telefon jaki posiadam to Motorola Razr.
Wystarczy, że kupisz router z modemem ADLS/ADSL2+ (Najlepiej zajrzyj sobie na tę listę routerów działających z Androidem: https://forum.android.com.pl/topic/1058-routery-dziaa-ajae-ce-niedziaa-ajae-ce-z-androidem/ ).
Następnie kabel telefoniczny (RJ-11) podłączasz do routera.
Router i komputer podłączasz poprzez RJ-45.
Konfigurujesz router, tworzysz sieć bezprzewodową w konfiguracji routera no i tyle. Więcej CI nie trzeba.
Mam również neostradę. Modem, który "dostałem w zestawie" leży w odstawce i zamiast niego rolę modemu pełni router.
Czyli router który podałem daje radę ? Jestem w tym kompletnie zielony. I co z konfiguracją? Czyli jeżeli dobrze rozumiem mam odpiąć mój kabel od internetu z modemu i wczepić go do routera? Z góry dziękuję za pomoc.
Ten, co podałeś nie posiada chyba modemu ADSL. Zobacz ten: TP-LINK TL-WR340G Wireless __ NETIA NEOSTRADA ADSL (2510627667) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
I do niego podpinasz kabel z internetu a modem z neostrady możesz sprzedać albo schować bo nie będzie potrzebny.
To tak zrobię , tylko że wifi zrobię tylko dla swojego komputera i telefonu.Wielkie dzięki za pomoc.Leci piwo.
W konfiguracji routera możesz włączyć filtracje po MAC - może określić, które urządzenia mogą się połączyć z tą Twoją siecią.
Nawet możesz pozostawić sieć bezprzewodową bez hasła (ale włączyć filtrację mac) i urządzenie, której adres MAC nie znajduje się w konfiguracji routera - nie połączy sie.
Ten router też nie będzie się nadawać. Mimo iż w tytule ma 'neostrada', to specyfikacja się nie zgadza. Nie ma nawet RJ-11. Routery z modemem ADSL są trochę droższe i nigdzie nie dostanie nowego za 50zł.
Właśnie taki zamówiłem i jeżeli nie będzie działać to was zabije...
Na pewno nie będzie działać. I lepiej nie próbuj "na siłę" podłączać go, bo możesz tylko zepsuć router. Niestety musisz go zwrócić i kupić właściwy.
Chyba że, tak jak piszesz:
[...] mam modem i z modemu idą kable które łączą kilka komputerów z internetem[...]
Tzn. że nie masz modemu pod usb, a taki ze złączami rj-45 (pamiętam kiedyś takie dawali)? Wtedy mógłbyś pokombinować i mieć podłączony modem do routera, zamiast samego routera. Ale mimo wszystko lepiej będzie kupić właściwy router, taki o którym mówił https://forum.android.com.pl/topic/194575-wifi-w-domu-nie-tylko-dla-ora-a-w-p/ .
Mam modem i do modemu podłączę router, i to mi chodzi 😛 Modem nie jest na USB bo w domu mam kilka komputerów które spina ten modem.
Dobra , router mi przyszedł i co dalej , jak go skonfigurować ? Jak podłączyć i jak to wszystko zrobić. Jestem kompletnie zielony w tym temacie i nie mam żadnego pojęcia odnośnie tego
Szczerze powiem Ci tak. Nie jesteś pierwszą zieloną osobą, która szuka informacji na temat konfiguracji sprzętu. Dlatego poszukaj na google, a na pewno powinieneś coś znaleźć. A jeżeli nie dasz rady, to przykładowo jeżeli mi pęknie rura i nie potrafię naprawić to zadzwonię po hydraulika. Analogicznie możesz to zastosować z informatykiem.
Już sobie poradziłem było to łatwiejsze niż przypuszczałem :E