Chciałbym odgrzebać temat i poruszyć kwestię kodeka DTS w formacie MKV a więc filmy 720p/1080p
Z tego co zauważyłem to każdy film o skrócie x264. idzie z dźwiękiem a jeśli jest w kodeku DTS to idzie film ale bez dźwięku.
Przyglądnąłem się temu tematowi ostatnio i odtwarzacz VLC odtwarza już z dźwiękiem te filmy ale jest w wersji Beta więc ma kilka bugów jak choćby straszne wolne przewijanie filmu itd.
Jest inne rozwiązanie które dzisiaj mi przekazał kolega, pozwolę sobie wkleić:
"jakis czas temu DTS Inc. zaczelo wysylac listy do deweloperow, ktorzy wrzucali software'owy codec DTS do swojego softu, straszac ich pozwami sadowymi za naruszenie praw. Postepuja tak dlatego, ze chca aby producenci telefonow wykupili od nich licencje na ten codec i zaimplementowali sprzetowe dekodowanie. Dzieki temu beda trzaskali kase od kazdej sztuki sprzedanego telefonu.
Na szczescie goscie robiacy MX Player'a dopisali funkcjonalnosc recznego dorzucania codec'ow przez uzytkownikow. Deweloper jest czysty bo to jaki kodek wrzuci sobie end user to nie jego brocha. Sciagasz wiec MX Player'a, ktory w wersji z reklamami jest za friko. Nastepnie potrzeba kompa linux'em (albo wirtualke) z kompilatorem gcc, Android NDK, zrodla ffmpeg i kompilujemy. W efekcie otrzymamy kilka shared library, wrzucamy to na telefon, w konfigu MX Player'a wskazujemy katalog, w ktorym ma szukac codec'ow i voila, mamy filmy hd z DTS'em na telefonie.
Osobiscie cos co odtwarza DTS byl dla mnie killer app'em i ten temat juz dawno zglebilem (jak tylko moj ulubiony player przestal odtwarzac dzwiek). Jak ktos nie jest w stanie ogarnac kompilacji to na necie mozna znalezc precompilowane paczki z codec'ami. Problem jest tylko taki, ze trzeba szukac wersji pod swojego procka oraz konkretna wersje mxplayer'a (gdzies tam po drodze zrobili jakas zmiane w API i stare wersje codecow nie dzialaja z nowym mx player'em)"
A więc jest szansa że w dobrym MC Playerze będzie można oglądnąć filmy z dźwiękiem z kodekiem dts.
Jeśli ktoś przerabiał ten temat z tym playerem to dajcie znać.