Dostałem aktualizację JB 4.1.1. OTA (yakju). Mam odblokowany bootloader (fastboot), poza tym stock.
Od dwóch dni przestał działać GPS, tj:
- mogę go włączyć i wyłączyć (zmiana statusu jest m. in. widoczna w aplikacji GPS Test);
- w ogóle nie widać satelitów i w konsekwencji brak fix'a (ponownie weryfikacja przy użyciu GPS Test);
- Mapy zgłaszają komunikat "Bieżąca lokalizacja jest tymczasowo niedostępna";
- zwykle po włączeniu GPS i aplikacji korzystającej z GPS na pasku powiadomień pojawiała się ikonka trybu GPS, z migającym punktem w środku przez czas łapania fixa i potem ze świecącym punktem po złapaniu pozycji. Teraz wyświetla się tylko ikona bez sygnału pracy (tj. bez świecenia/migania tego środkowego punktu).
Szperałem w sieci/na xda. W wątku na XDA opisane są różne kombinacje, w ramach których należy w odpowiedniej sekwencji włączyć/wyłączyć usługi lokalizacyjne Google (to można również znaleźć na Android Central), tryb samolotowy, zresetować/pobrać nowe dane aGPS itd. Część osób zgłasza, że te operacje pomagają, część, że nie. Przetestowałem te rozwiązania i nadal nie mam żadnej poprawy, tj. GNex nie widzi satelitów.
Czy ktoś z Was zetknął się z tym problemem/znalazł rozwiązanie? Pomysły, czy coś mogę sprawdzic/zmienić w konfiguracji GNex'a?