Serwis Sony leci strasznie w ..uja. Zadałem im pytania (oczywiście w oficjalnym tonie etc):
1) czy da się zdjąć bootloader z telefonów z nowymi zabezpieczeniami po 12W13
2) co z fastbootem, czy da się go odblokować
3) jak wygląda sprawa gwarancji, czy jeżeli usterka będzie hardware'owa to czy gwarancja będzie uznawana
Na koniec poprosiłem o rzeczowe odpowiedzi. I oto, co dzisiaj mi odpowiedzieli:
Szanowny Panie Adrianie,
Dziękujemy za kontakt z pomocą techniczną Sony Xperia. Chcielibyśmy Pana poinformować, że wykonanie boot loader jest możliwe we wszystkich telefonach serii Sony Xperia 2011.
Jakkolwiek, mocno sugerujemy, aby typowi użytkownicy nie używali boot loader, ponieważ nie jest to konieczne i może wykluczyć gwarancję telefonu. Po przeprowadzeniu boot loader, Sony nie może zagwarantować pełnej funkcjonalności telefonu, oraz nie bierze odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany w telefonie.
Jesteśmy dumni dostarczając Państwu wspaniałe doświadczenia użytkowania telefonu dzięki rygorystycznie testowanym i oficjalnie udostępnionym aktualizacjom oprogramowania.
Wszystkie informacje dotyczące odblokowania boot loader w telefonach Xperia są dostępne pod adresem:
Unlocking the boot loader | Sony Xperia
W celu uzyskania dalszej pomocy prosimy o kontakt z nami pod numerem telefonu +48 22 22 77 444 . Po więcej informacji na temat naszych produktów, usług i wsparcia, zachęcamy do wizyty na stronie internetowej www.sonymobile.com .
Proszę mieć na uwadze, że jeśli nie odpowiedzą Państwo na tą wiadomość email w przeciągu 5dni, korespondencja zostanie automatycznie zamknięta i jakiekolwiek dalsze informacje nie dotrą do działu pomocy technicznej. Zaistnieje potrzeba utworzenia nowego zapytania.
Z poważaniem,
Agnieszka Baran Stefanou
pomoc techniczna Sony Xperia
Załamany tą odpowiedzią, z myślą, że nie będzie gorzej, zadzwoniłem na infolinię Sony Xperia. Okazało się, że może być jeszcze gorzej... Zacząłem zadawać te same pytania - co do bootloadera to zostałem przekierowany na stronę Unlocking the boot loader | Sony Xperia . Drugie pytanie, jak zadałem, pytając, czy jeżeli zepsuje się np. głośnik i będzie to ewidentnie spowodowane usterką sprzętową i przywrócę oryginalne oprogramowanie - odpowiedziano mi, że gwarancja MOŻE zostać anulowana ale NIE MUSI. Gdy zacząłem dopytywać - babka zaczęła się wymigiwać od odpowiedzi. No to zadałem następne pytanie, co z fastbootem, czy da się go jakoś odblokować, czy trzeba zwrócić się do Orange - na co babka najpierw zaczęła mi mówić o Sim-Locku , a gdy jej powiedziałem, że SimLock i Fastboot to zupełnie inne rzeczy - stwierdziła, że nie wie co to fastboot. Wnerwiłem się , wziąłem numery do serwisów Sony w Polsce (W-Support i kochany Regenersis) i zakończyłem tę jakże owocną rozmowę.
Na razie to tyle. Do W-Support próbowałem dzwonić, ale są od poniedziałku do piątku od 9 czy tam 10 do 18 (a dzwoniłem o 17.56, to już ich nie było 😉), a zaś na Regenersis'ie wszystkie linie z konsultantami zajęte były, ale zaraz będę jeszcze próbował.
Natomiast, list do Orange wysmaruję wieczorem albo jutro - na razie nie mam weny - no chyba, że pomożecie? 😉