(Powtórzony post z właśnie zamkniętego wątku o podobnym temacie)
To i ja się dołączę do ogólnego pytania - zacząłem temat w wątku o miesięcznym transferze.
Początkowo wydawało mi się, że skończy się na telefonie z dwoma kartami, może jednak nie będzie to konieczne. Mimo wielu wątpliwości myślę o daniu szansy Androidowi i przyglądam się telefonom za niewielkie pieniądze.
LG L3 - pewnie macie rację, że rozdzielczość nieco nieprzystająca do niektórych telefonów w podobnej cenie, ale czy jest aż taki dramat, jeśli filmy mnie nie interesują, a strony sporadycznie? Czy użytkowo bardzo to przeszkadza? Piszecie o małej ilości pamięci i zakładam, że pewnie macie rację, że to obniża komfort, ale tyle samo ma (chyba?) polecany przez niektórych Samsung Galaxy Mini. A co mi się w tym telefonie podoba? Wygląd ma sympatyczny, ponadto dobre zdanie o baterii oraz system 2.3. Przy okazji pytanie - czy jest duża różnica między 2.2 a 2.3 dla zwykłego użytkownika? Czy globalne wyłączenie transmisji danych w 2.2 nie wymaga dodatkowych programów (wyjaśniono mi, że rzeczy typu SMODA potrzebne były w 2.1, ale nie wiem, jak jest w 2.2). Cena takiego telefonu - 380-420 zł
ZTE Blade - polecany gorąco przez wielu i faktycznie, za tę cenę to chyba mocny gracz (nawet porównanie ekranu z LG - bez porównania ). Zastanawiam się nad wersją systemu (p. uwagi przy LG). Nie obawiam się producenta. Z baterią - nie utrafisz, dużo osób twierdzi, że kiepska, choć pojemność nie taka ostatnia. Ciekawa oferta cenowa - 350 zł plus nawigacja za złotówkę (akurat mi niepotrzebna, ale taki "deal"). Właściwie nie wiem, do czego się przyczepić. Jedynie do niższej wersji systemu.
Patrzyłem jeszcze na Samsungi: Galaxy Mini i S5300. Ten drugi jest tańszy (380 zł), ma zaskakującą pamięć podawaną w parametrach, ale to raczej błąd (nie ma przecież 3GB RAM-u, to raczej "dysk", prawda?). Minusy - ekran o rozdzielczości jak w LG. Ogólnie bardzo do tego LG podobny chyba (system też 2.3), tylko bateria sporo gorsza.
Dorzucę jeszcze Alcatela 918D (dual sim), nad którym myślałem na początku. Procesor lepszy od ZTE, ekran lepszy od LG (rozdzielczość), dodatkowa funkcja w postaci dwu kart (którą rozważałem jako istotną). Gdzie zatem haczyk? Że RAM-u tylko 256?
I cóż Państwo powiedzą na moje dywagacje? Z dwójki, której jestem najbliżej (LG, ZTE) z pewnością wskażecie ZTE, ale warto posondować z pożytkiem dla potomności.
Przy okazji - czy któryś z tych modeli ma nieprzyjemną właściwość zrywania połączenia wi-fi przy wygaszaniu ekranu?