Imitacja wyglądu interfejsu METRO UI
Jak to wygląda?

Instrukcja instalacji:
1. Instalujemy ADW Launcher EX [płatny]
2. Instalujemy ze Sklepu Play Desktop Visualizer [darmowy] - to on jest właśnie odpowiedzialny za to, że możesz tworzyć 'nietypowe' widgety w stylu ;] Puszczamy reset tabletu żeby widgety się odświeżyły na liście.
3. Pobieramy paczkę użytkownika brobot175
Rozpakowujemy ją najlepiej na /sdcard.
4. Przenosimy / kopiujemy plik adw_ex_settings.xml do głównego folderu czyli /sdcard. Plik musi być luzem.
5. Odpalamy ADW, wchodzimy do ustawień, Przywracanie, przywróc z kopii...
6. Nie wychodzimy jeszcze z ustawień, Ustawienia interfejsu użytkownika, Właściwości ekranu, Układ pulpitu, Kolumny i Wiersze pulpitu ustawiamy na 8, tak jest moim zdaniem najlepiej. W opcjach możemy też wyłączyć pokazywanie paska stanu, choć nie jest to wymagane 🙂
7. Wychodzimy na pulpit, przytrzymujemy palec, Widżety, i dodajemy Desktop Visualizer.
Ja do kwadratowych widgetów stosuje 2x2, prostokątne, długie - 4x2.
Pojawi się ikonka androida taka, klikamy ją, pojawia się białe okno. Klikamy Select ICON i przez galerię podajesz mu obrazki z folderu, który skopiowaliśmy, pliki są podzielone na "małe" i "duże" kafelki.W Select Action wybieramy aplikację, którą chcemy uruchomić po kliknięciu na widget. Klawiszem Clear czyścimy nazwę aplikacji - widget sam dodaje stosowną nazwę, która jest niepotrzebna gdyż w obrazki wbudowane są napisy . Klikamy OK. Przytrzymujemy palec na ikonce, Zmodyfikuj pulpit. Zauważmy, że ta przestrzeń widgetu jest większa od samej ikonki. Dopasujmy ją tak, by otrzymać kwadrat / prostokąt. Załapiecie o co mi chodzi, po prostu ikonka musi być "ściśnięta", nie może być luzu, żeby zmieściły się też inne ikonki.
Aby dodać wejście do menu, klikamy długo na ekranie, "Akcje launchera", "Open / close App Drawer". Dotykamy go długo, klikamy "Zmodyfikuj pulpit", i usuwamy nazwę.
Niestety nie mogę się pozbyć tego górnego wąskiego paska z "..." - ustawieniami.
Widget zegarka oraz PULSE znajdują się w folderze z paczką, którą pobraliśmy. Wystarczy je zainstalować i dodać do pulpitu 🙂
Znajdują się tam także templatki w plikach psd, jeśli chcemy zrobić własne ikonki 🙂
Pozdrawiam, niedługo dodam screeny, bo tak sucho to trochę głupio 🙁