4gb jest dobre dla telefonu, który nie ma wifi,gpsa i androida bo na taki Feature phone wrzuci się tylko muzykę.
A czemu to tak? WIFI zajmuje sporo miejsca? GPS zajmuje sporo miejsca? Bo nie rozumiem. Sorry stary, ale naprawdę... Przez rok korzystałem z Xperia X10 i korzystałem z możliwości Androida na tym telefonie, od WIFI, GPS'u, gier, dokumentów, wszelakich aplikacji, muzy i filmów, po różne kombinacje rom'ów i 4gb pamięci przekroczyłem dopiero wtedy kiedy wrzuciłem na kartę pamięci cała muzę jaką miałem na kompie (już nie mówię o tym że maksymalnie może tylko dwóch albumów wysłuchałem na telefonie, reszta była bo była).
Najważniejsze jak kto używać będzie smartphone. Ja osobiście grać wolę na konsoli czy na kompie, na smartphonie gram na uczelni, wieczorem czasem zagram jak nie chce mi się specjalnie uruchamiać całej machinerii czy jak mam gdzieś wolną godzinkę, muzy słucham na rowerze, korzystam z GPS'a, ale nie jako z nawigacji, więc wielkich map polski nie muszę mieć, zresztą po kraju nie jeżdżę więc po co mi GPS, z Internetu przez WIFI korzystam ciągle. Więc sorry, ale ograniczenie do 4GB nie przeszkadza mi w tych czynnościach, a uważam że na telefonie bez systemu operacyjnego jak Android czy Symbian bym większości z tych czynności nie mógł wykonywać, albo bym mógł ale z ograniczeniami takimi jak mały ekran.
Nie mówię że brak slotu kart pamięci nie jest wadą telefonu, ale to nie dyskredytuje tego telefonu jako smartfona. Tak jak kolega wyżej wspomniał, każdy ma swoje wymagania. Trzeba je tylko poznać i może się okazać że 70% (no może mniej) nie wykorzystało by w pełni pamięci tego telefonu, a już nie mówię o tym ile procent osób nie korzysta w pełni z dobrodziejstw Androida (w tym ja :PP). Równie dobrze ja mogę powiedzieć. Po co komuś 64 GB danych na telefonie, ktoś chce szpanować filmem w Full HD? Sorry, ale ja np nie trawię oglądania filmów na 4,5", jedynie 42" i może być nawet w SD :cool: (Oczywiście tak nie jest, bo nie raz lubię odpalić sobie jakiś serial w telefonie jak mam... wykład;) )
Ten telefon naprawdę może świetnie się spisywać, pomimo tej "ułomności", dlatego zalecam zastanowienie się nad tym czego będziemy oczekiwać (czy jak korzystam z MP3, to mam na nim 8GB muzy i jest to za mało, czy gram na PSP i 7 gier na karcie pamięci to za mało?), jeśli nie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby brać ten telefon, choć oczywiście, warto się rozejrzeć czy nie ma porządnej alternatywy, ale jak nie ma, to czemu nie? a;)
P.S. Znowu się rozpisałem :facepalm: