Uczciwie mówię, że raczkuję w androidzie i pozlepiałem trochę informacji jak pisać polskie literki po podpięciu etui z klawiaturą na której nie ma prawego ALTa do tableta.
Przetestowałem na swoim i działa 🙂
mam chiński tablet z androidem 4.0
Jeżeli ktoś chce poprawić moje poczynania to proszę bardzo mam nadzieję, że mój post się komuś przyda
1. Instalujemy ze sklepu Polska Klawiatura Programisty i ustawiamy w opcjach itd aby była domyślną klawiaturą wpisywania
2. Pobrałem z marketu płatny Root Explorer ( 12 zł około ale warto )
3. Skopiowałem z system/usr/keylayout pliki Generic.kl oraz qwerty.kl w dwa miejsca ( jedno żeby zachować oryginalne pliki jakby co, a drugie do edycji )
4. w pliku qwerty i generic zamieniłem ALT_RIGHT na ALT_LEFT i odwrotnie przypisane były do key56 i key100
5. Tak zmodyfikowane pliki skopiowałem przy pomocy Root Explorera z powrotem do system/usr/keylayout ( jak otrzymałem komunikat że nie chce skopiować bo pliki są ustawione na Read only to kliknąłem u góry w Mount r/w albo r/o i już dało się skopiować )
6. zrobiłem restarcik i sprawdziłem czy na pewno tablet używa klawiatury Programisty i działa 🙂
Jeden minusik że jak wpisuje się dwie polskie literki pod rząd np łódka to przed każdą polską literką trzeba nacisnąć lewy ALT ale hmm lepsze to niż brak liter 🙂
Pozdrawiam
Rafał