Zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem ten soft. Nie mogę wyjść ze zdziwienia, jak można mając dobre europejskie aktualizacje, tak zepsuć polską wersję Androida 4.04. Oczywiście, nie ma w nim najciekawszych funkcji, zapożyczonych z SGS3, które istnieją w europejskich wersjach, jest natomiast sporo usterek. Wygląda to tak, jakby ktoś pozbierał najgorsze elementy ze wszystkich znanych sobie softów i stworzył ich syntezę.
Zaczynając od początku. Jest wolny, chyba wolniejszego nie było. Reakcja na wybudzenie trwa około 2 -3 sek.. W markecie po zaktualizowaniu aplikacji pojawiło się nieznane dotąd, szarpniecie obrazu. Format daty się zmienił ( w odróżnieniu od LPY), nie ma pełnego wyrazu "środa" tylko jest "śro".
Nagrania sekwencji video, nie do zaakceptowania. Zmieniono czułość mikrofonów i jest nieznośny szum, (gdy nagrywamy w cichym pomieszczeniu) nagrywany dźwięk, nawet cichy, słychać jakby był przesterowany. Powróciła stara przypadłość, jeszcze z początkowego okresu SGS2 ( nieznana dotąd w NOTE), a mianowicie niestabilny focus. Podczas filmowania traci ostrość, po czym łapie ją ponownie. Dodatkowo, pojawiło się również na końcu nagrania szarpnięcie.
Dalszych usterek tego softu nie sprawdzałem. Przechodzę szybko na LRK. Zmieniam kod na DBT, bo to co zobaczyłem w polskiej wersji ICS 4.04, przekonuje mnie, że niebawem różnice pomiędzy Europą a Polską, będą jeszcze większe.