Panie i Panowie, koleżanki i koledzy.
Wiem, że pisane było o tym setki razy i wystarczy użyć wyszukiwarki i uważnie przeczytać, ale nie wszyscy się do tego stosują. :facepalm1:
Poraz kolejny informuję, że stockowe kernele ICS z linii 4.0.4 (czytaj: oryginalne/stockowe ROMY Samsunga, np. LQ5, LQ7, LQB) w połączeniu z wadliwym chipem eMMC mogą spowodować brick'a telefonu.
Informuję, że poprawnie wykonana instalacja przy użyciu programu Odin - nie prowadzi do brick'a opisanego w poniższym tutorialu!!! *
Kernele i romy z linii 4.0.3, custom kernele i custom romy 4.0.4 oraz romy i kernele z linii i na bazie Jelly Bean 4.1.2 - nie powodują brick'a.
Tak prezentuje się ekran naszego telefonu po wejściu do stockowego recovery <e3>, gdy złapiemy bricka:
Aby sprawdzić podatność naszego telefonu na uszkodzenia wystarczy ze sklepu Google Play pobrać aplikację eMMC Brickbug Check zainstalować na naszym telefonie i uruchomić (do działania aplikacji nie jest wymagany root).
Po uruchomieniu w pozycji Brick Bug? uzyskujemy informację o naszym chipie:
Odpowiedź: Yes. Insane chip. - nasz telefon ma wadliwy chip podatny na awarię.
Odpowiedź: No. Sane chip. - nasz telefon nie jest podatny na awarię.
Z uwagi na pojawiające się na forum pytania - dziwne stwierdzenia - osób tesująch chipy w swoich telefonach, informuję:
Aplikacja sprawdza chip - podzespół/część fizyczną zamontowaną na płycie głównej telefonu. Wyświetlona informacja mówi o wadliwym, bądź w pełni sprawnym podzespole - części elektronicznej a nie romie. Nie ważne, czy jest to rom 4.0.3, czy też 4.0.4. Przy aktalizacjach - upgradach, jak również przy downgrade'ach zmieniamy tylko soft - system telefonu, a nie podzespół - część elektroniczną, czyli informacja w aplikacji się nie zmieni. Nadal posiadamy wadliwy lub "zdrowy" chip.
Co robić gdy nasz telefon podatny jest na brick'a?
Pod żadnym pozorem nie wykonywać wipe'ów CWM - mowa o wersji rozszerzonej, tzw. fake CWM.
Jeżeli zrobiliśmy backup (kopię zapasową) systemu - nie przywracamy jej (opcja restore).
Jeżli będziemy użytkować nasz telefon tylko i wyłącznie ze stockowym oprogramowaniem (bez modów/zipów, roota przez fake CWM) i korzystać z oficjanych sposobów aktualizacji oprogramowania - nic mu się nie stanie.
Jeżeli jednak mamy w planach "zabawę" z modowaniem naszej słuchawki, proponuję wgrać custom kernel uodparniający nasz telefon na bricka.
Ja proponuję Galaxiana - stworzonego przez naszego kolegę i rodaka - Lukiqq'a. Kernel przygotowany specjalnie pod romy stockowe z serii 4.0.4.
Galaxian w natępujących wersjach do pobrania:
- tar pod Odina
- zip do CWM
Więcej informacji na temat tego kernela na XDA .
Jednakże z uwagi na bardzo duży wysyp brick'ów w ostatnich dniach, pragnę poinformować, że pojawiła się trzecia wersja brick'a spowodowana wadą stockowych kerneli i podatnością chipów eMMC na "uceglenia".
Oto wszystkie trzy wersje:
1. pełny brick (tzw. "cegła") - telefon nie włącza się, nie wchodzi w recovery jak również w download mode:
- stosując wtyczkę JITAG podejmujemy próbę wejścia w tryb download mode, gdy zadziała i jeżeli odin wykrywa nasz telefon stosujemy się do jednego z poradników, o ile nie złapaliśmy brick'a w wersji 3,
- po ponownym uruchomieniu: zapętlenie lub zastuj na logo samsunga lub informacja o problemach z aktalizacją oprogramowania i poleceniem ponownego podłączenia do Kiesa i braku możliwości wejścia w tryb download mode - pozostaje serwis i wymiana płyty,
- totalna "cegła" - telefon nie włącza się, nie działa JITAG - pozostaje serwis i wymiana płyty,
2. brick częściowy - telefon wchodzi w download mode i możliwa jest "reanimacja" kosztem utraty 2 GB pamięci - opis poniżej,
3. brick "pośredni" (brak pomysłu na nazwę) - telefon wchodzi w download mode - nie pozwala jednak na użycie pit'a i wgranie nowego romu - instalacja zatrzymuje się na data.img - ratuje serwis i wymiana płyty. Tą wesrsję "łapiemy" przy zip'owaniu custom romów na stockowym kernelu, bez zabezpieczenia się poprzez wgranie custom kernela.
Cytat z kolegi Brattanek ( Forum po zmianach, link nie działa ): "Miałem wgrany rom [4.0.4][xxlq7][xeo] oficjalny polska ale nie chodził dobrze więc postanowiłem wgrać [AOSP][JB][4.1.1] SuperNexus - I9100 - BUILD 2 [11-08-12] zrobiłem fakeroot, rom został zainstalowany ale telefon się nie botował (zatrzymywał się na logo S)." - brick nr 3 - niestety telefonu nie udało się odratować. :<
Teraz instrukcja dla tych którzy mieli szczęście i złapali bricka częściowego (2) lub zadziałała wtyczka JITAG:
Pobieramy paczkę ze specjalnie spreparownymi pit'ami: pits-i9100.zip .
Po rozpakowaniu w folderze głównym znajduje się pit o nazwie: i9100_u1_02_20110310_emmc_EXT4-patched-standard.pit to ten który nas interesuje. Przenosimy go do folderu z odinem, do tego samego folderu kopiujemy 3-plikowy rom. Ja proponuję KI3 do pobrania tutaj .
Uruchamiamy odina przechodzimy do "reanimacji" telefonu:
- przełączamy nasz telefon w download mode (volume down+home+power, następnie volume up) - podłączmy do komputera i czekamy aż odin go wykryje,
- flashujemy nasz telefon zmodyfikowanym pit'em, który umieszczamy w oknie PIT - nic nie zmieniamy w ustawieniach odina, w tym kroku nie montujemy żadnych plików z romem,
- po sflashowaniu telefon będzie próbował się ponownie uruchomić, nie pozwalamy mu na to - wyjmujemy odrazu baterię,
- wkładamy baterię i ponownie przechodzimy w download mode,
- teraz resetujemy odina, czekamy aż wykryje telefon i montujemy 3-plikowy stockowy rom np. KI3 - nie zmieniamy ustawień, nie używamy pit'a - wciskamy start i spokojnie czekamy na wgranie softu.
- gdy telefon się uruchomi po wgraniu romu - wyłączmy go i przechodzimy w stockowe recovery <e3> (volume up+home+power), do poruszania się po cwm wykorzystujemy przyciski volume up i down, a do zatwierdzania power - wykonyjemy factory reset,
- uruchamiamy ponownie telefon i już z poziomu menu telefonu wykonujemy format pamięci wewnętrznej.
W ten oto sposób przywróciliśmy nasz telefon do poziomu pełnej funkcjonalności - obarczone jest to jednak stratą 2 GB pamięci - do naszej dyspozycji pozostaje 9,5 GB z dotychczasowych 11,5.
Uwaga!!!
Gdy pomimo wszystko instalacja romu zatrzyma się na data.img lub innej pozycji, można podjąć kolejną próbę z wykorzystaniem innego pliku pit. W pobranej paczce znajduje się folder pits-patched-big-bricked a w nim kolejne pit'y. Kolejną próbę reanimacji zaczynamy wbierając właśnie pliki z tego folderu, zaczynając od góry listy. Wybieramy pliki z końcówką/rozszerzeniem .pit - pomijając te z końcówką txt.
Niestety w przypadku wykorzystania tych plików strata zablokowanej pamięci jest już większa niż 2 GB. Zależy od wybranego pit'a.
W tym samym wątku na XDA jest również druga metoda reaktywacji, lecz nie jest metodą rekomendowaną. Gdyby jednak ktoś chciał ją zastosować może się z nią zapoznać klikając w ten link - ALTERNATIVE WAY (NOT RECOMMENDED).
Jest również trzecia metoda (również na XDA), oparta na dual-boot'cie - podobno działa i zastosowana przez jednego z naszych forumowiczów, niestety nie sprawdzałem nie mogę potwierdzić. W celu zpoznania się z tą metodą zapraszam po ten adres: POSSIBLE FIX FOR PHONES THAT ARE STUCK AT BOOTLOGO AFTER LQ5/LPM + Wipe .
Dla tych, którzy w celu zabezpieczenia telefonu zastosowali custom kernel i drażni ich żółty trójkącik i w odin mode w pozycji Custom Binary Download - dalej chcą mieć "NO" - polecam lekturę poniższych tematów:
https://forum.android.com.pl/topic/67646-jig-usb-reset-licznika-flashowania-i-usuwanie-symbolu-a-a-a-tego-tra-jkae-ta/
Forum po zmianach, link nie działa
Informacja dla odważnych: na XDA trwają prace nad naprawą stockowych kerneli. Na chwilę obecną udostępnione zostały zmodyfikowane (usunięta linia kodu dopwiedzialna za brick'a - "zdrowe") kernele: Kernel_XWLPT_eMMC_safe oraz Kernel_XWLPU_eMMC_safe - wgranie zmodyfikowanego/naprawionego kernela nabija licznk.
Więcej o naprawie/patchowaniu kerneli przeczytacie w tym wątku: Detection of stock kernel safety + patch guide .
REASUMUJĄC OPISANE POWYŻEJ ZAGADNIENIA:
Oto romy z linii 4.0.4 (zarówno oficjalne jak i wycieki), w których kernele w połączeniu z wadliwym chipem eMMC powodują brick'a:,
XXLQ5/6/7/B - ZCLPL - XWLPM - XWLPO - XWLPT - MUGLD3 (?)
"Sposób na BRICK telefonu":cool:(NIE PRÓBOWAĆ):
-Sflashuj telefon romem 4.0.4, czy to w wersji 1 czy 3-plikowej (1 - bez pit'a, 3 - z pit'em)
-Rom 4.0.4 powinien być ze stockowym kernelem
-Przejdź do CWM (fake - opis jak je uzyskać - https://forum.android.com.pl/topic/148846-root-ics-rootowanie-bez-fleszowania-kernela-i-bez-koniecznoa-ci-poa-ae-czenia-z-pc/ ) i wykonaj wipe data & wipe cache i/lub przeprowadź przywracanie kopii systemu (restore) lub wgraj custom rom w formacie zip
-Proces rozpoczynie się normalnie, ale może zostać przerwany w dowolnym momencie i nasz telefon może się już nigdy nie włączyć!!!
Objawy HARDBRICK'A:
-Telefonu jest martwy
-Nie włącza się
-Nie boot'uje
-Nie przechodzi w tryb download mode (tryb odin)
-Nie ładuje się (z usb komuptera/z ładowarki)*
-Nie wykrywalny przez pc / jtag
-Nie reaguje na podpięcie jtag'a
-(*)Gdy występuje możliwość ładowania telefon bardzo nagrzewa się w pobliżu obiektywu aparatu
A teraz jak uniknąć hardbrick'a:
-Nie aktualizować telefonu do wersji 4.0.4 (żarcik taki, ale skuteczny)
-Jeśli już mamy 4.0.4 trzymajmy się zdaleka od wszelkich dziłań na stockowym kernelu
-Użyć aplikacji " eMMC Brickbug Check " w celu sprawdzenia naszego chipa
-Gdy mamy "zdrowy" chip czujmy się szczęśliwcami i korzystajmy z telefonu na max'a
-Gdy nasz chip nie domaga mamy trzy opcje:
a) używamy telefonu jak do tej pory z czystm softem - nie stosując żadnych modyfikacji/modów
b) leczymy go wgraniem custom kernela
c) tworzymy kopię zapasową naszych danych (apki, itp.) za pomocą np. Titanium Backup i robimy odinem downgrade do wersji 4.0.3 (nie stosujemy mobile odin)
-Czekamy na wydanie nowych romów bez wadliwego kernela!!!
Jak przeprowadzić downgrade, wgrać CWM, czy zrootować nasz telefonik dowiecie się z tego tematu: https://forum.android.com.pl/topic/166945-spis-poradnika-w-flashowanie-root-kasowanie-licznika-simlock-pora-wnania-roma-w-i-modema-w/
Mam nadzieję, że wszystko zostało wyjaśnione jasno i klarownie, w związku z czym proszę w postach do tutoriala nie zadawać pytań typu:
- jak rootować...?
- jaki custom kernel do mojego romu...?
- w tej chwili mam rom XXX chcę zinstalować YYY co mam zrobić...?
- i tym podobne.
Wszystkie tego typu posty będą usuwane, z uwagi na fakt, że na forum są już poradniki w których to wszystko zostało wyjaśnione.
Pytania muszą być związane z "palącym" tematem brick'a!
Mam nadzięje, że zbyt wiele osób nie będzie musiało korzystać z tego tutorialu, ale żeby tak było, to moja serdeczna prośba do forumowiczów.
Zanim zaczniecie software'wą zabawę ze Swoimi słuchaweczkami, czytajcie ze zrozumieniem to co zostało już na pisane na tym forum:
https://forum.android.com.pl/topic/185850-przeczytaj-zanim-zaa-oa-ysz-nowy-temat-w-dziale-pomoc-techniczna/
https://forum.android.com.pl/topic/170316-ostrzea-enie-kernele-ics-od-samsunga-mogae-powodowaae-hardbrick/
https://forum.android.com.pl/topic/81688-ma-j-telefon-nie-wstaje-po-flashu-wystae-puje-problem-po-zmianie-kernela-tematu-itp/
https://forum.android.com.pl/topic/166945-spis-poradnika-w-flashowanie-root-kasowanie-licznika-simlock-pora-wnania-roma-w-i-modema-w/
* - wszystkie kolejne pytania na ten temat oraz odpowiedzi na nie udzielane, zostaną potraktowane jak spam!