Kolego - ja wziąłem wersję 16GB i bez WWAN (w androidzie nie da się całkowicie unieruchomić karty WWAN a więc pobiera prąd z aku nawet, gdy wyłączysz tę transmisję w ustawieniach, po za tym nie ma w naszym kraju aż tak dobrego pokrycia siecią 3G/4G aby nie tańczyć piruetów z tabletem, łapiąc zasięg sieci z której pochodzi sim).
Przyglądałem się wielu innym i muszę powiedzieć że: to najlepszy tablet w tej cenie!
Ludzie skarżą się na wagę i wielkość obwódki wokół wyświetlacza:
- waga/ sprzęt waży tyle, ile ma dobrych bebechów w środku! i obudowa to nie cienki plastik a konkretne
tworzywo ABS, a dodatkowo przecież małpo-szkło - to musi ważyć i tyle.
- jeżeli chodzi o obwódkę wokół wyświetlacza - to jest ona w sam raz! jak brałem do dłoni aj-jajajaj-pada
albo transformera czy galaxy taba - miałem wrażenie /ale to nie było tylko wrażenie/ że przy mocniejszym
chwycie, ekran lcd miał charakterystyczne kolorowe plamki - w TPT tego nie uświadczysz i będziesz musiał
nim porządnie rzucić aby osiągnąć taki efekt.
Bardzo ważne jest: (plusy i minusy)
+ i jednocześnie -: folio case z klawiaturą - niezbędne do używania sprzętu jako laptopa (dosłownie)
jednakże kosztuje sporo - około 380zł, waży sporo (razem z tabem ponad 1kg) i
zużywa prąd z aku bardziej niż futerały z klawiaturami - ale w przeciwieństwie do nich
ma wygodą klawiaturę z dwoma klawiszami myszy oraz optycznym trackpadem oraz
bardzo dobrze skonstruowaną wnękę na wyjęcie ryśka ;-).
- zdecydowanie za: gniazdo connectora - to gniazdo umiejscowione pomiędzy wejściem sim a hdmi
(mówiąc kolokwialnie) - nie ma innego urządzenia, kabla czy przejściówki, mogącego
wykorzystać owe wejście po za oryginalna stacją dokującą (szybkie ładowanie,
multimedia itd); kosztuje ona około 400zł w Polsce, podczas gdy w USA można ją nabyć
za około 45.99$ (co przy dzisiejszych kursach USD delikatnie mówiąc irytuje) i niestety
zmusza ona nas do trzymania taba tylko w jednej pozycji - portrait, co nie jest
wygodne w niektórych sytuacjach, po za tym do stacji dołączony jest zasilacz, który
waży swoje więc jak się zbierze wszystko z akcesoriów z tabem do jednej torby - ciężko
jest już mówić o mobilności...
zdecydowany + za: praca na bateriach przy włączonym wifi - to ponad 7 godzin, przy słuchaniu muzyki i
trzymaniu appsów a'la multitask. ponieważ zakupiłem wersję bez wwan - używam z
wspaniałym rezultatem routerka mifi - Huawei E5830 MiFi - i to mi wystarcza - machnę
router na parapet i zasięg jest jak trzeba.
na razie tyle - piszcie co trzeba - chętnie podzielę się innymi informacjami 🙂