Witam,
Na wstępie dodam, iż mam Xperię X8kę i problem z LG Swift opisuje na tyle, na ile pozwala mi skromne doświadczenie w kontakcie z tym fonem, więc proszę o wyrozumiałość 🙂 szukałem podobnych przypadków pod hasłami "dźwięk", "problem", "rozmow", lecz nie znalazłem podobnego problemu.
Naprawiałem dziś telefon mojej dziewczyny. Miała ona problem z brakiem dźwięku w telefonie, który pojawił się już jakiś czas temu. Póki co do słuchania muzyki, czy prowadzeniu rozmów musiała używać słuchawek, ponieważ głośnik w ogóle nie działał, lub z częściowo włożonymi słuchawkami.
Na początku sprawdziłem wszystko w ustawieniach i nic nie udało mi się zmienić w tej kwestii, tak też w ruch poszedł śrubokręt. Po rozebraniu fona na części i dokładnym jego wyczyszczeniu zauważyłem maleńki pin przy jacku wygięty w stronę "od" jacka od niewłaściwego wkładania słuchawek. Sam pin wyglądał jak taka cieniutka blaszka z małą kulką na końcu, zaraz po jego wyprostowaniu i odgięciu tak, by nie dotykał niczego innego złożyłem telefon z powrotem. Ku mojemu zdziwieniu dźwięk zaczął działać tak jak powinien, to jest głośno, wyraźnie i bez jakichś problemów z jakością, czego obawiałem się najbardziej. Niestety pozostał najważniejszy problem z tym, iż nie słychać po stronie telefonu nic w trakcie rozmowy, pomimo tego, że mikrofon w telefonie zaczął odbierać głos wyraźniej i czyściej.
Powód braku dźwięku w czasie rozmowy pozostaje dla mnie zagadką. Swift dziewczyny ma na płytce brandowany OS Andka 2.1 od Orange, który śmiga bez najmniejszego zająknięcia (więcej danych podam w wolnej chwili, nie mam go teraz przy sobie).
Co może być powodem zaistniałej sytuacji? Czy o dźwięku w czasie rozmowy decyduje jakiś osoby kodek na płytce? Czy ktoś z Was zetknął się z podobną sytuacją?
Bardzo proszę o wyrozumiałość Modów i pomoc bardziej doświadczonych kolegów.