Witam.
Czy dysponuje ktoś może danymi na temat zużycia energii przez Hero? Konkretnie chciałbym zapytać o zużycie energii przez: WiFi, dane przez sieć komórkową, GPS - najchętniej w mW 😉 Jest też opcja w Hero nazwana "Stały dostęp danych" czy jakoś tak - wówczas nie znika symbol transmisji danych przez sieć komórkową - zakładam, że to również zjada trochę prądu - pytanie tylko o ile więcej (w porównaniu do danych bez wymuszonego połączenia na stałe). Tak faktycznie połączenie z siecią chyba może być otwarte non stop i dopiero jak przepływają dane, to prąd schodzi... Mam rację?
A jak jest z aplikacjami, które wiszą w tle? Warto bawić się w ich zamykanie w celu przedłużenia życia baterii? Oczywiście pomijam działający w tle odtwarzacz muzyki i np. program logujący dane z GPS, bo wiadomo, że takie rzeczy będą ciągnęły prąd. Mam na myśli raczej aplikacje z których się po prostu wychodzi, a które czekają w uśpieniu i nic nie robią (np. przeglądarka www).
To, co mnie jeszcze zastanawia, to np. GPS - czy jedynie włączony moduł będzie pobierał prąd (odbierał dane z satelity) jeśli w danej chwili żadne program nie korzysta z tych danych? Np. mam włączony GPS i póki nie włączę TrekBuddy (taki programik z mapkami), to na pasku stanu nie ma ikony GPS-a. Jak włączę TB, to GPS zaczyna szukać (miga) i w końcu łapie fix (ikona na stałe). Czy zatem przełącznik włączający GPS to tylko taki "wyłącznik główny", a GPS i tak jest aktywowany dopiero jak potrzeba?
PS. Zainstalowałem właśnie jakieś programy do analizowania poziomu naładowania baterii - na tej podstawie zapewne określę co zużywa więcej a co mniej prądu (WiFi/Sieć komórkowa/GPS), ale to potrwa... Oczywiście wynik będzie tylko stosunkiem zużycia mocy, bo żadne z tych programów nie pokazuje mi aktualnego zużycia prądu w mW czy np. prądu, który właśnie oddaje bateria...