Mam Androida (HTC Magic z romem z Hero) od paru dni. Pierwsze co zrobiłem, jak pewnie każdy normalny użytkownik, to założyłem sobie konto Gmail. Wszystko pięknie działa, wszystko się pięknie synchronizuje itd.
Niestety jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem jak tragiczna jest jakość zdjęć osób kiedy do mnie dzwonią. Dodałem zdjęcie od nowa i RAZ pokazało się normalnie (w super jakości) a w minutę potem już było beznadziejne.
Ponieważ wiem jak działa dostęp do internetu w Orange i w innych sieciach więc rozwiązanie problemu nasunęło mi się bardzo szybko. Wyłączyłem synchronizację kontaktów z kontem Gmail. I okazało się, że to jest właśnie to co przypuszczałem. Obrazki przestały się psuć.
Otóż:
Orange (i inne sieci też) aby zaoszczędzić na swoich/waszych transferach przepuszcza cały ruch przez specjalne proxy, które zmniejsza rozmiar wszystkich obrazków oraz zamienia je na jpegi o bardzo słabej jakości. Ponieważ najwyraźniej przesyłanie zdjęć z telefonu z androidem do konta Gmail odbywa się za pomocą protokołu http bez szyfrowania (co jest raczej skandaliczne) to proxy zmniejsza rozdzielczość i jakość każdej fotki zsynchronizowanej z kontem Gmail.
I tyle. Jedyne co można zrobić w tej sytuacji to wyłączyć synchronizację kontaktów. :mur:
Sugeruję, żeby ktoś zorganizował jakąś petycję do Orange/Plus/Ery o dodanie domeny Gmail do wyjątków w proxy, żeby nie psuły się nam fotki.