Ja również w pierwszy dzień byłem zaniepokojony słabą wydajnością baterii, niemniej jednak telefon był praktycznie cały czas "w użyciu". Jednak zastosowałem kilka prostych trików na przedłużenie żywotności baterii, co zaowocowało tym, że telefon spokojnie wytrzymuje 3 dni bez ładowania przy "normalnym użytkowaniu" (rozmowy do 30 minut dziennie, internet przez Wifi do godziny, sporadycznie jakaś krótka gierka). Oto kilka porad, które pomogą cieszyć się dłuższym czasem działania telefonu, nie będąc przy tym zbytnio uciążliwymi:
1. Wyłączyć opcję Autosync.
2. Zainstalować aplikację APNdroid, która praktycznie jednym kliknięciem blokuje/odblokowuje dostęp do transmisji danych przez sieć (nie dotyczy wifi).
3. Zaznaczyć opcję "używaj tylko sieci 2G", gdyż obsługa sieci 3G jest bardziej prądożerna. W przypadku, gdy mamy dostęp do wifi sieć 3G jest nam praktycznie nie potrzebna. W przeciwnym wypadku, gdy zależy nam na szybkiej transmisji danych zawsze możemy na chwilę włączyć 3G na czas połączenia.
4. Wifi i Bluetooth włączać tylko wtedy, gdy potrzebne.
5. Zainstalować aplikację TasKiller, która pozwala pozamykać w tle działające aplikacje. Pozwala to odciążyć procesor, zwłaszcza w czasie, gdy nie używamy telefonu, np. w nocy itp.
Życzę wszystkim użytkownikom Galaxy tygodniowej pracy telefonu na jednym ładowaniu baterii a:)