Witam!
Nie natknąłem się tutaj na rozwiązanie tegoż problemu, toteż postanowiłem opisać jak samemu rozwiązałem problem Ad-Hoc.
Potrzebne nam są:
- zrootowany telefon
- edytor plików tekstowych (np Text Edit)
- terminal (np Better terminal emulator)
Interesują nas 2 pliki odpowiadające za konfigurację WiFi w Androidzie. Pliki te to:
- tiwlan.ini
- wpa_supplicant.conf
Oba znajdują się przykładowo w /system/etc/wifi. Widziałem również inne dowiązania do tych plików. W celu edycji tych plików, musimy zmienić im prawa dostępu. W tym celu otwieramy terminal i wpisujemy:
cd system/etc/wifi <enter>
chmod 777 tiwlan.ini <enter>
chmod 777 wpa_supplicant.conf <enter>
Teraz mamy już umożliwony dostęp do tych 2 plików. Otwieramy edytor tekstu i szukamy ich. W pliku tiwlan.ini szukamy linijki "WiFiAdhoc = 0" i zmieniamy 0 na 1. Ponadto pod tą linijką dopisujemy:
dot11DesiredSSID = siec_adhoc
dot11DesiredBSSType = 0
Gdzie siec_adhoc to nazwa naszej sieci stworzonej na komputerze (nazwy muszą być identyczne! liczy się wielkość znaków). Gdy uporamy się z tym plikiem, to następny w kolejności jest wpa_supplicant.conf. Szukamy linijki ap_scan=0 i zamieniamy 0 na 2. Na końcu pliku (by potem nie szukać) dopisujemy:
network={
ssid="siec_adhoc"
scan_ssid=1
key_mgmt=NONE
mode=1
}
Trzeba pilnować żeby przypadkiem nie dopisać czegoś w jednej linijce po znaku # ponieważ oznacza on komentarz i jest pomijany przy interpretacji. Teraz pozostaje tylko zresetować telefon i połączyć go z siecią ad-hoc :-) Wszystko powinno chodzić.
Ps. Nie mam zwyczaju udzielania się na forach więc możliwe, że to mój ostatni post. Przy okazji chciałem serdecznie wszystkim podziękować ponieważ to forum sporo mi pomogło z moim HTC Magic 😉
Pozdrawiam!