-
Bądź na bieżąco z programowaniem
Witajcie w kolejnym odcinku. Jakiś czas temu Adam napisał artykuł rozjaśniający nieco temat usług Google Play. Temat Was bardzo zainteresował i w komentarzach wywiązała się ciekawa dyskusja na ten temat. Ja chciałbym opisać sprawę od nieco innej strony. Dowiecie się, jak wygląda kontakt z Usługami Google z perspektywy programisty i po co one nam potrzebne. Usługi Google […]
Artykuł Po co nam usługi Google Play? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Po co nam usługi Google Play?Dzisiejszy temat, podobnie jak poprzedni, będzie nieco bardziej zbliżony do kodu. Jednak bez obaw, nie każę Wam programować. Opowiem Wam o podstawowych zasadach, do których powinien stosować się każdy programista. Tak więc tradycyjnie zachęcam do zajęcia wygodnej pozycji do czytania i zaczynamy! Po co definiować jakieś zasady? Najpierw musimy sobie powiedzieć, dlaczego w ogóle powstały […]
Artykuł Główne zasady programowania – o tym musisz pamiętać! pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Główne zasady programowania – o tym musisz pamiętać!Witajcie w kolejnym odcinku. W ramach tej serii nie miałem na celu pisania kolejnego kursu programowania na Androida, lecz przybliżenie Wam, w jaki sposób ten system działa pod spodem. Ponieważ wiele osób pisało w komentarzach lub do mnie osobiście, że zainspirowałem ich do nauki programowania, postanowiłem zrobić mały wyjątek. Dzisiaj chciałbym Wam mniej więcej nakreślić, […]
Artykuł Początki programowania na Androida – Java czy Kotlin? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Początki programowania na Androida – Java czy Kotlin?Witajcie w kolejnym odcinku. Dzisiaj porozmawiamy sobie o bezpieczeństwie. Jak zawsze postaram się opisać wszystko w sposób lekki i przyjemny. Tak więc zapraszam do czytania! Po co zabezpieczać aplikacje? W przypadku aplikacji mobilnych zagrożenia mogą nadejść z kilku stron. Najważniejszą kwestią jest oczywiście zadbanie o bezpieczeństwo samych użytkowników. Nie chcielibyśmy przecież dopuścić do sytuacji, w […]
Artykuł Jak zabezpieczamy aplikacje na Androida? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Jak zabezpieczamy aplikacje na Androida?Witajcie ponownie — ostatnie dwa artykuły były nieco ciężkie, lecz daliście radę. Dzisiaj będzie coś lekkiego, bo pokażę Wam, w jaki sposób testujemy aplikacje mobilne. Zobaczycie, że zawód testera wcale nie jest taki prosty i tutaj również trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Kto zajmuje się testowaniem? Wbrew pozorom odpowiedź tester wcale nie wyczerpuje tematu do końca. […]
Artykuł W jaki sposób testujemy aplikacje na Androida? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
W jaki sposób testujemy aplikacje na Androida?Witajcie w kolejnym odcinku — tym razem przychodzę do Was z tematem, który powinien zainteresować nie tylko osoby związane z programowaniem. App Bundle zmienia bowiem nie tylko proces budowania, ale również cały system instalacji oraz dystrybucji aplikacji. Rozsiądźcie się wygodnie i zapraszam do czytania! Dlaczego aktualne rozwiązanie jest złe? Pamiętacie odcinek o rozmiarze aplikacji? Pokazywałem tam, jak […]
Artykuł App Bundle – jak Google rewolucjonizuje Androida? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
App Bundle – jak Google rewolucjonizuje Androida?Witajcie w kolejnym odcinku. Dzisiaj będzie nieco bardziej technicznie, chociaż postaram się, aby było ciekawie. Opowiemy sobie o całym procesie kompilacji aplikacji na Androida. Wbrew pozorom nie jest to taki oczywisty temat i wielu, nawet profesjonalnych programistów nie wie do końca, co tam się dzieje. Tak więc rozsiądźcie się wygodnie i lecimy z tematem! Kompilacja […]
Artykuł Co się dzieje podczas kompilacji aplikacji na Androida? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Co się dzieje podczas kompilacji aplikacji na Androida?Witajcie w kolejnym odcinku. Dzisiaj poruszę temat, o który prosiliście w komentarzach pod wcześniejszymi artykułami. Tytuł jest trochę clickbaitowy, jednak sami przyznacie, że brzmi lepiej niż: Dodatkowe funkcjonalności Androida, które wspierają tylko wybrane firmy, posiadające większy budżet lub czerpiące korzyści z tych funkcjonalności. Przy okazji tego długiego tytułu streściłem wam powód, dlaczego niektóre funkcjonalności nie są powszechnie […]
Artykuł Dodatkowe funkcjonalności Androida, których nikt nie wspiera pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Dodatkowe funkcjonalności Androida, których nikt nie wspieraDzisiaj zajmiemy się dość lekkim tematem. Pewnie rzadko zmieniacie język w swoim telefonie i nie macie okazji zauważyć, jak na taką zmianę reagują aplikacje. Jednak nie martwcie się, opowiem Wam o wszystkim, co jest związane z tym tematem. Co się wiąże ze zmianą języka? Pamiętacie odcinek o tworzeniu interfejsów użytkownika? Wspominałem tam, że nasza aplikacja zostaje […]
Artykuł Jak obsłużyć kilka języków w aplikacji na Androida? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Jak obsłużyć kilka języków w aplikacji na Androida?Witajcie ponownie — dzisiaj dowiecie się, co to są frameworki crossplatform i po co ktokolwiek miałby ich używać. Nie chcę ukrywać, że nigdy nie byłem zwolennikiem takiego podejścia do tworzenia aplikacji, ale przy tym artykule postaram się odłożyć moje osobiste przekonania na bok i podać jak najwięcej suchych danych. Nie ma co przedłużać, zapraszam do […]
Artykuł Frameworki crossplatform – jak stworzyć aplikację na iOS i Androida jednocześnie? pochodzi z serwisu Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.
Frameworki crossplatform – jak stworzyć aplikację na iOS i Androida jednocześnie?
Programowanie
Fora
-
- 33
- odpowiedzi
-
- Retrofit 2.x - jak używać
- Przez Coders Lab
-
- 8291
- odpowiedzi
-
- Konfiguracja HotSpot andro…
- Przez caprio
-
- 10198
- odpowiedzi
-
- W jaki sposób aplikacja wy…
- Przez mmaciejow
-
- 58
- odpowiedzi
-
- Czy Kotlin ma sens?
- Przez ris
-
- 140
- odpowiedzi
-
- Automatyczne generowanie X…
- Przez Coders Lab
-
- 20
- odpowiedzi
-
- Pomiar przebytej drogi za …
- Przez sdk
-
- 100
- odpowiedzi
-
- Room - Czy istnieje jakiś …
- Przez Coders Lab
-
- 799
- odpowiedzi
-
- Jak zaimportować pakiet Mo…
- Przez DreaMPL
-
- 64
- odpowiedzi
-
- KONKURS: Twoja droga do IT…
- Przez Gość
-
- 19121
- odpowiedzi
-
- [Zlecę] Spec od Androida -…
- Przez selth
-
Moderatorzy forum
- mmaciejow
-
Przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.