Drodzy Państwo, mam następujący problem. Od niedawna posiadam Motorolę moto g8 power lite. Jedną z najważniejszych funkcji smartfona dla mnie jest możliwość wykonywania zdjęć ze znacznikiem lokalizacji zapisanym w danychEXIF (funkcjonalność ta jest niezbędna w mojej pracy). Po zakupie urządzenia ustawiłem wszystko jak należy i wykonałem kontrolna zdjęcia. Sprawdziłem następnie w galerii (jak wiadomo domyślną galerią w Motoroli są Zdjęcia Google) czy dane lokalizacyjne, czyli geotagi zapisały się poprawnie. Po rozwinięciu informacji poszczególnych zdjęć pokazała się mapka z lokalizacją i współrzędne geograficzne. Wszystko więc wyglądało w porządku. Problem pojawił się po zgraniu zdjęć na komputer (pierwsze podejście przez Zdjęcia Google, drugie przez kabel). W obu przypadkach zdjęcia zgrały się, ale bez geotagów. Próbowałem różnych aplikacji do odczytu i dekodowania danych EXIF oraz różnych sposobów eksportu zdjęć z telefonu na komputer. Wszystko na nic. Geotagi na Motoroli są widoczne, na innych urządzeniach nie. W akcie desperacji skontaktowałem się z helpdeskiem Motoroli, który chyba nie zdawał sobie sprawy z problemu. Po wymianie korespondencji spece od Motoroli przyznali jednak rację, że ich telefonyowszem zapisują geotagi, ale w sposób niewidoczny dla innych urządzeń. Co więcej nie byli w stanie podać rozwiązania tego problemu. Na przyszłość już wiem co należy zrobić - wystarczy posługiwać się inną niż preinstalowany aparataplikacją do robienia zdjęć. Pierwszy lepszy aparat ze Sklepu Google i wszystko działa - geotagi są widoczne na innych urządzeniach.
Problem z którym pozostałem to brak możliwość odczytania danych lokalizacyjnych z dotychczas wykonanych zdjęć. Czy ktoś z Państwa zna sposób w jaki można odkodować / odczytać geotagi z danych EXIF, które zostały zapisane przez fabryczny aparat Motoroli?