Mam go już prawie miesiąc, więc mogę się wypowiedzieć.
Przeszedłem z Galaxy S7 i mam poważne wątpliwości, czy kupiłbym go znowu.
Co mi się nie podoba?
- Always on Display - wygląda, że google nie umie w AoD. U Sammiego (przynajmniej w S7) włączenie AoD prawie niczego nie zmienia w kwestii baterii. Strata jest tak mała, że nie warto sobie zawracać głowy. Pixel 5 po włączeniu AoD zachowuje się tak, jakbym cały czas miał włączony ekran na nim. Czasy na baterii lecą dramatycznie. Szok! Najbardziej mi to dokucza, bo bardzo się do tej opcji przyzwyczaiłem. Tym bardziej, że diody nie ma.
- Ekran - co tu dużo mówić, jest duużo ciemniejszy od tego w stareńkim S7. W słoneczny dzień jest wręcz skandalicznie słabo.
- Soft - tyle się naczytałem jaki to fajny ten ROM i jak dopracowany, a szczerze mówiąc, w ogóle nie widzę żadnej wyraźnej przewagi nad softem S7 (a przecież dziś Sammy ma już inny soft, jeszcze lżejszy). Owszem soft S7 miał parę więcej pierdół, ale nic co by przeszkadzało. Nie było w nim za to bugów. W Pixelu już kilka widziałem (siedzę na najnowszym). Z takich oczywistych, to lista appek ucina mi ostatnią pozycję - widać, że tam jest, ale nie widać co to, bo jest przycięta. Wynika to chyba z tego, że używam czcionki systemowej o rozmiar większej niż domyślna - nie wiem.
- Słaba możliwość personalizacji ustawień - powiązane z poprzednim. Np. AoD, prawie nie ma opcji. Google feed, też ubogi w to co chciałbym móc sobie wybrać. itd.
- Aparat - znakomity w dobrym świetle, ale już w słabym i (szczególnie) sztucznym - zaznaczam, że nie piszę tu o zdjęciach nocnych - to zdjęcia wychodzą dość zaszumione. Bardziej podobało mi się jak S7 to ogarniał.
Co mi się podoba:
- Bateria - po wyłączeniu AoD trzyma jak wściekła. Z jakiegoś powodu bardzo lubię jak prawie jej nie ubywa, kiedy nic z fonem nie robię. Tylko ten AoD…
- Rozmiary - jest o 3mm dłuższy od S7, a przekątna ekranu jest prawie o cal większa. Świetna sprawa.
- Czytnik opuszków - w porównaniu z S7, to jest wręcz rewelacja.
Tyle mojego. Do S7 już raczej nie wrócę, bo trzeba iść naprzód, ale minusy P5 są spore i gdybym wcześniej był świadom różnic, to wątpię, żeby to przeszło.